Китайски астронавти пуснаха Wi-Fi в космоса

Китай изгражда успешно орбиталната си космическа станция
(снимка: Xinhua / Beijing Aerospace Control Center)

Първото нещо, което китайските астронавти направиха в деня след пристигането си на орбиталната станция, беше да създадат точка за достъп до Wi-Fi. Това съобщи в петък Китайската централна телевизия.

Екипажът е изпълнил тази задача сутринта почти веднага след ставане, предаде ТАСС. Сега тайконавтите (както в Китай наричат ​​астронавтите/космонавтите) ще могат да се свържат с центъра за управление на мисията, както и да говорят с членове на семейството и близки от всяка точка на орбиталната станция.

Основният модул „Тянхъ” разполага с необходимото аудио и видео оборудване, както и с високоскоростни интернет комуникационни средства. В свободното си време астронавтите могат да слушат музика, да играят, да гледат филми и телевизия на живо, да изпращат снимки, видеоклипове и текстови съобщения до роднини, приятели и колеги.

Станцията е оборудвана и с някои функции на „интелигентния” дом: екипажът може да използва мобилни устройства за регулиране на осветлението в различни отделения и дори за дистанционно затопляне на храна в микровълновата фурна в „кухнята”.

Пилотираният космически кораб „Шънджоу-12” беше изведен в орбита в четвъртък сутринта в 09:22 пекинско време от космодрума Джиуцюан, разположен на границата на провинция Гансу и автономния регион Вътрешна Монголия (Северен Китай).

За извеждане на кораба в космоса е използвана ракетата-носител Чанжън-2F. По-късно космическият кораб успешно се скачи с базовия модул Тянхъ на китайската орбитална станция, която е в процес на изграждане.

Коментар