Сделка на смартфон пазара: Oppo поглъща OnePlus

OnePlus скоро ще стане под-бранд за смартфони на голямата компания Oppo
(снимка: OnePlus)

Слуховете за сливане на китайските компании за смартфони Oppo и OnePlus се потвърждават, според последни информации в мрежата, позоваващи се на източници от индустрията.

Миналата седмица се разчу, че Oppo и OnePlus ще се интегрират в една компания, но степента на сливането не беше известна. Сега, според публикация на The ​​Verge, Oppo ще поеме изцяло OnePlus, превръщайки я в своя подмарка. Финансови параметри на сделката не се съобщават.

Xiaomi, друг от големите китайски производители на смартфони, работи по подобен начин със своите подмарки Redmi и Poco, но от самото начало те бяха създадени като подразделения на Xiaomi и никога не са били независими компании.

След придобиването OnePlus ще продължи да пуска смартфони на световния пазар под свое име, но тези устройства всъщност ще бъдат разработвани от Oppo. Важно е да се отбележи, че смартфоните OnePlus ще запазят основната си функция – собствената обвивка Oxygen OS, чийто външен вид копира чистия Android. Екипът на OnePlus най-вероятно ще бъде зает главно с разработване на тази обвивка.

Може да се предположи, че в резултат на сделката смартфоните Oppo и OnePlus ще се различават малко помежду си от техническа гледна точка, тъй като марките ще използват едни и същи шаблони. За Oppo това ще е нов начин за увеличаване на печалбите. Всъщност и двете компании принадлежат на китайския холдинг BBK.

Коментар