Защо mesh е по-доброто Wi-Fi решение – Tenda nova MW5G

Комплектът Tenda nova MW5G включва две идентични устройства за изграждане на меш система
(снимка: TechNews.bg)

От няколко години се наблюдава огромен прогрес в домашните Wi-Fi мрежи. С неимоверното нарастване на потреблението на интернет и нуждата от високоскоростен достъп за стрийминг и всевъзможни други приложения, производителите на мрежови устройства значително разнообразиха и подобриха своите продукти, за да удовлетворят повишените изисквания.

Скоростите се покачват, а покритието е все по-добро, благодарение и на новите mesh (меш) решения за домашен интернет. При тях множество Wi-Fi устройства работят заедно и образуват единна мрежа с лесно управление и стабилно покритие в рамките на цялото жилище. Такава меш система e Tenda nova MW5G, която представихме наскоро.

Преди да пристъпим към изграждане на меш у дома – било то като заменим вече съществуващата Wi-Fi мрежа или я надградим, трябва да си отговорим на въпроса дали имаме нужда от подобно решение. Принципно, меш системата е необходима в по-големи и многоетажни домове, когато наличният рутер не осигурява достатъчно Wi-Fi покритие и комуникациите в някои от помещенията имат влошено качество.

Но дори и в среден и малък дом, самостоятелният рутер може да се окаже недостатъчен за поддържане на стабилна Wi-Fi мрежа, поради архитектурата на жилището, броя на стените и мястото, на което е поставен рутерът. Ще има зони, в които Wi-Fi сигналът не достига с необходимата сила. И тогава на помощ идва меш системата.

Нуждаете се от поне две мрежови устройства, за да изградите меш. Комплектът на MW5G включва две идентични устройства (но принципно те могат да бъдат и повече). Едното устройство се свързва с интернет – към кабелен модем, Ethernet от доставчика или съществуващ рутер – и влиза в ролята на основен възел. Второто устройство се свързва с първото – безжично или чрез мрежов кабел – и така разширява Wi-Fi покритието.

Ключова особеност на меш системата е, че свързаните в нея модули работят заедно и образуват единна безпроблемна мрежа. Те също така се контролират от едно място – през уеб интерфейс или мобилно приложение.

Меш системата Tenda nova MW5 е проектирана за използване в домове с площ до около 200 кв.м
(илюстрация: Tenda)

Разбира се, можете да подобрите домашната Wi-Fi мрежа и по други начини, например с използване на точки за достъп (AP) или повторители. В сравнение с тях обаче меш системата има няколко ясни предимства:

Първо, това е лекотата на използване. Меш е много лесна за конфигуриране и управление, тъй като изисква настройка само на основния възел. Останалите възли (1, 2 или повече) автоматично възпроизведат настройките на основния. Например, ако трябва да промените името на мрежата (SSID) или паролата, ще ви се наложи да направите това само за основното устройство.

Второ, меш системата има по-добро представяне като цяло – по отношение на скорост, покритие и стабилност. Всички възли в нея работят заедно като единна Wi-Fi мрежа. Те използват взаимно Wi-Fi сигналите, за да осигурят най-добрата ефективност, вместо всеки възел да работи независимо, което може да създаде смущения.

В резултат се постига непрекъсната свързаност на вашето устройство, когато преминавате от зоната на един възел в друг – сякаш възелът е само един. В крайна сметка меш има по-добра производителност и надеждност в сравнение с използването на куп повторители или AP заедно.

Не на последно място, меш е гъвкава система, която се разширява лесно – като просто се добавят нови съвместими устройства към нея, за да се покрият по-добре с Wi-Fi още зони в дома. Това става без допълнителни настройки. За постигане на най-добър ефект е препоръчително възлите да се свързват един с друг чрез кабел.

Tenda nova MW5G-2pack е достъпна меш система за жилища с площ до около 200 квадратни метра. Тя се състои от две еднакви устройства и поддържа двубандов WiFi 5 wave 2 със сумарна скорост от 1167 Mbps (300 Mbps на 2,4GHz и 867 Mbs на 5GHz). Модулите имат два гигабитови порта – съответно WAN и LAN.

Tenda nova MW5 е достъпно решение за ефективна Wi-Fi мрежа с достъп за множество устройства
(снимка: TechNews.bg)

Вградени усилватели и антени осигуряват стабилен безжичен сигнал при преминаване през стени, а технологията Beamforming насочва Wi-Fi сигнала директно към съответното клиентско устройство, вместо да го разпръсква в цялото пространство на жилището.

MU-MIMO технология позволява на MW5G да обслужва едновременно до 80 устройства, а режимът Capacity балансира натоварването между тях. Технологията Maximal Ratio Combining (MRC) пък гарантира силен Wi-Fi сигнал не само от рутера към смартфона, но и в обратната посока.

Други, по-стандартни възможности са конфигуриране на мрежа за гости и родителски контрол, ограничаване или блокиране на достъпа за отделни устройства.

Меш системата Tenda nova MW5G се предлага в търговската мрежа у нас от партньорите на официалния дистрибутор Most Computers на цена от 125-128 лв. с включен ДДС и три години гаранция.

Коментар