Защо Уорън Бъфет толкова ненавижда криптовалутите

„Не притежавам никаква криптовалута, никога няма и да притежавам”, казва Уорън Бъфет
(снимка: CC0 Public Domain)

Последният месец и половина беше несгоден за биткойн. След лудо поскъпване през първото тримесечие на 2021 г., което доведе до рекорд от 63 000 долара за една монета в средата на април, водещата цифрова валута в света загуби над 40% от стойността си, като стигна до малко над 35 000 долара около 28 май.

Изчакващите инвеститори, които само преди няколко месеца може би са мислили, че пропускат златна възможност, сега въздъхват с облекчение; междувременно онези, които са закупили койни по време на пика, навярно се опитват да не мислят за загубите си, отбелязва Finance Yahoo.

А какво казва топ-инвеститорът Уорън Бъфет, човекът, инвестирал в някои от най-успешните начинания в света, особено в технологичната индустрия? Това е „вероятно отрова за плъхове”, обяви Бъфет относно криптовалутите. Ама Вие сериозно ли, г-н Бъфет?!

Противно на интересите на цивилизацията

Докато Бъфет предпочете да не коментира криптовалутата по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway по-рано този месец, заместник-председателят на фонда Чарли Мънгър не се посвени да си каже какво мисли по темата. „Не приветствам валута, която е толкова полезна за похитителите и изнудвачите”, каза Мънгър. „Цялото проклето нещо е отвратително и противоречи на интересите на цивилизацията”.

За да не остане в сянка, Бъфет направи на свой ред изключително резки забележки относно биткойн и криптовалутата през годините. „Нямам никакви биткойни. Не притежавам никаква криптовалута, никога няма и да притежавам”, отсече той пред CNBC.

Ето трите причини на Бъфет:

1. Няма „уникална стойност”

Милиардерът-инвеститор не харесва криптовалутите, защото ги смята за непродуктивен актив. Бъфет има добре известни предпочитания към акции на корпорации, чиято стойност – и паричен поток – идват от производството на ползваеми неща. Но криптовалутите нямат реална стойност, смята Бъфет.

„Те не се възпроизвеждат. Не могат да ви послужат да изпратите чек. Не могат да направят нищо – и това, което се надявате е, че някой друг ще се появи и ви плати повече пари за тях по-късно. Но пък тогава този човек взема проблема при себе си”.

Въпреки че биткойн има за цел да осигури реална стойност като платежна система, тази употреба все още е доста ограничена. Както Бъфет го вижда, стойността на койните идва от оптимизма, че някой друг ще бъде готов да плати повече за него в бъдеще, отколкото вие плащате днес.

2. Не може да се брои за пари

Като търгуван актив биткойн процъфтява. Но отговаря ли на трите критерия за пари? Според най-често срещаната дефиниция, парите трябва да бъдат средство за размяна, запас от стойност и бройна единица.

Криптовалутите не отговарят на изискванията за валута, смята милиардерът. „Това не е трайно средство за размяна, няма своя запас от стойност”, казва Бъфет.

Добавя, че това е много ефективен начин за анонимно предаване на пари. Но: „чекът също е начин за предаване на пари”, казва той. „Чековете струват ли много пари само защото могат да превеждат пари?”

3. Хората не го разбират

Бъфет е един от най-успешните инвеститори в историята. Но той признава, че не разбира работата на криптовалутите. „Имам достатъчно проблеми с неща, за които мисля, че знам нещо. Защо ми е да се занимавам с нещо, за което не знам нищо?”

Но хората обичат да залагат, каза той пред CNBC след годишната среща на Berkshire Hathaway през 2018 г. А това е друг проблем с непродуктивните активи.

„Ако не го разбирате, ставате много по-развълнуван, отколкото ако го разбирате. Можете да имате всичко, което искате да си представите, ако просто погледнете нещо и кажете „това е магия”.

Вместо това милиардерът-инвеститор следва стратегията за инвестиране в стойност – която се фокусира върху закупуването на подценени акции на силни компании и задържането им за дълго време. Просто, нали?

Berkshire Hathaway търси компании с добър марж на печалба и такива, които произвеждат уникални продукти, които не могат лесно да бъдат заменени или имитирани. Както Бъфет каза веднъж в писмо до своите акционери, „много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена”.

Коментари по темата: „Защо Уорън Бъфет толкова ненавижда криптовалутите”

добавете коментар...

  1. Симо

    Това е само началото, сега се тества това плащане и се печели доверието, навремето и с PayPal беше така но eBay им удари мощно рамо понеже е по удобно и надеждно от плащането с карти, вероятно плащането с крипто занапред няма да е точно с биткоини но така се започва, и трябва да се работи в тая насока да сме независими от банките и правителствата, светът трябва да се освободи от оковите и робството. Всякакви разработки, които ще ни освободят са добре дошли и технологиите са ключа към свободата, не случайно заключват цели бизнеси и държави, но петролния бизнес и банките оставаха отворени…

  2. Фофу

    Симо 01/07/2021 01:38 Понеже са понапъна да кажеш нещо смислено – ами в първиями коментар вече казах всичко което казваш. Извън разбира се ексертните ти оценки за това кой колко го е яд.
    А именно – да, теорията, е че ще се освобождаваме от банки, държавни институции и пр. Ще ставаме независими …
    Но на практика, НИЩО от това не се постига освен СПЕКУЛА. Нарастване на цената на нещо без каквато и да била причина или покритие, само защото едни хитреци са успели да убедят една маса народ да търси и купува.
    Поне до момента …

  3. Симо

    Фофу дано не си се ваксинирал че си важен за форума и човечеството…
    Яд ги е че губят контрол над парите и плащанията, щом и Тръмп обяви че тия неща са измама значи ги е страх от независимостта на хората а криптото определено е стъпка в правилната посока, а Мъск дава рамо понякога, дано почне да приема отново Биткоини за колите

  4. Фофу

    Ех, Симо, ако имаше поне половината акъл спрямо мераци да кажеш нещо … !!! Щеше и нещо членоразделно да измислиш. Дори и да не беше по темата … за теб щеше пак да е постижение.

  5. Симо

    Не му се връзвайте на малоумното фъфльо, винаги си е бил такъв тъп

  6. Фофу

    к 29/06/2021 11:35 Зле си ти. Но аз не държа да се образоваш. И тъп да си останеш все ми е тая.

  7. к

    Фофу
    много си зле, образовай се по темата

  8. Симо

    Ние също го ненавиждаме тоя мазник, аверче с лудия микромек

  9. Anonymous

    интересите на цивилизацията(мир с непрестани война в колоните)

  10. Фофу

    Ами до момента никой не ги ползва по предназначението за което са измислени. Прозрачност при сделки, прозрачност при движение на пари, отпадане на 3-ти лица при плащания, потвърждаване на транзакции и пр.
    До тук понеже се навъдиха много меркаклии да ги имат и цените скочиха до небесата и сега всеки е колекционер който се надява на още спекулативни вдигания на цените.

    А щяхме да се освобождаваме от банки, държавни институции, да принуждаваме държавните институции да са по-прозрачни и пр.

    Да видим след като ги изкопат всичките дали нещо ще се промени.

  11. Anonymous

    На пасивите ом казват непродуктивните активи за да ги маскират в баланса.

  12. Anonymous

    проблем с непродуктивните активи

  13. Anonymous

    Цялото проклето нещо е отвратително и противоречи на интересите на цивилизацията.

  14. Anonymous

    Ако цените 95% от времато са надценени –
    95% от времето продавачите на акции печелят а
    95% от времето купувачите на акции губят

    Ако само 1% от компаните владеят 80% от пазара –
    1% продавачите печелят а
    80% купувачи губята!

    Ако през 80те купувачите 90% от опците изтичат и
    90% продавачите печелят
    А
    90% от купувачите на опции губят

    А днес с автоматизирани системи продавачите на опции печелят 97%, а
    купувачите губят 97% с изтичането на опците,

    Ако постояно се строят апартаменти(разводняване) , а населението намалява и 1,6мил на минимална заплата и не могат да си купят апартамент и немогат да поправят старите панелки
    Т.е.

    При ПОСТОЯНА бедност ,криза,смъртност,

    Не трябва ли да продаваме на късо, а
    не да купуваме ?

  15. Anonymous

    Много по-добре да купите прекрасна компания на справедлива цена,

    отколкото

    справедлива компания на прекрасна цена”,

    Но шанса това да се случи и да спечелите е 1%,

    А шанса да изгубите е 99%.

Коментар