iKinesis – треньор по бягане, който се монтира в обувката

iKinesis тежи само 10 грама и се закрепва към връзките на спортните обувки
(снимка: iKinesis)

Въпреки че бягането може да изглежда едно от онези неща, които ние „просто правим“, има правилни и грешни начини да се бяга. А неправилното бягане може да доведе до увреждане на ставите. 

Изобретена от френския физиотерапевт Виейледент Фредерик, системата iKinesis има за цел да помогне на бегачите да тичат правилно. Хардуерният елемент от системата се състои от модул „Капсула“, който бива закрепен към връзките на една от обувките на потребителя, разказва NewAtlas.

Освен всичко друго, това устройство съдържа IMU (инерционно-измервателна единица), микропроцесор, Bluetooth модул и акумулаторна батерия. Той комуникира безжично с приложение на смартфона на потребителя в реално време, въпреки че съхранява и данни за последващо изтегляне, ако телефонът не е достъпен по време на бягането.

И в двата случая, когато потребителят използва приложението, той ще получи обратна връзка и съвети относно движението си на база фактори като силата на удара на крака върху земята, вертикалните трептения в центъра на тежестта, дължината на крачките, времето на контакт на крака на земята, ефективността на задвижването и каданса.

iKinesis може да предупреждава потребителя за проблеми, докато бяга
(снимка: iKinesis)

Освен това системата може да бъде настроена да предупреждава потребителя за проблеми, докато бяга, по два начина – чрез вибрационни или звукови сигнали от телефона.

Според описанието в Kickstarter, самата капсула тежи 10,8 грама, водоустойчива е по стандарт IP68 (може да бъде потопена на 1,5 м за 30 минути) и да работи шест часа с 1 час зареждане на батерията.

Понастоящем iKinesis е обект на набиране на средства с кампания в Kickstarter. Ако достигне до етапа на производството, системата би трябвало да се появи на пазара през октомври.

Коментари по темата: „iKinesis – треньор по бягане, който се монтира в обувката”

добавете коментар...

  1. Симо

    Обувки за тичане с омекотяване, това е огромен бизнес, и някой фирми, предимно американски имат уникални нови маратонки които пазят ставите. Другото е техниката на тичане как се стъпва, тва се учи с обикновени гуменки докато човек е по млад и ако е тренирал здраво, но при тичане на твърда настилка като асфалт а не както е по стадиона с гумената настилка . При големи разстояния над 15км се изморяват стъпалата и тогава меките маратонки помагат много, но при повечето модели дори и скъпи омекотяването изчезваше след 10тият километър и се възвръща чак след 3 дни почивка на обувките. От новите модели от 1 година насам има много успешни продукти които не губят омекотяване и са на приемливи цени. Глюкозамин по 500мг дневно много помага при възстановяването на ставите при маняците бегачи. Носенето на телефона при дълго тичане е неразумно, солената пот може да го повреди или да го загубите без да разберете. Ако е цялостен продукт като ръчен часовник и не изисква телефон или като тези за гмуркане ще е по подходящ .. Тичането е мания…

Коментар