Япония запази първо място при суперкомпютрите

Фугаку е в състояние да извършва над 415 квадрилиона изчисления в секунда
(снимка: Riken)

Японският суперкомпютър „Фугаку” остава най-бързият в света, сочи новата класация Топ 500 на най-високопроизводителните изчислителни системи, изготвяна на всеки шест месеца.

Фугаку (Fugaku) оглави класацията през юни 2020 г., а в следващото издание на Топ 500 – през ноември 2020 г. – запази първата позиция. Сега лидерството на Япония беше потвърдено с новия рейтинг за юни 2021 г.

Тази година САЩ и Китай планират да пуснат по-мощни суперкомпютри, така че Фугаку може да отстъпи първото място през ноември 2021 г., отбелязват пазарните наблюдатели.

През март тази година Фугаку заработи с пълния си капацитет в изчислителния център на Японския държавен институт по естествени науки в град Кобе. Машината е разработена от Fujitsu заедно със специалисти от института.

Фугаку е в състояние да извършва над 415 квадрилиона изчисления в секунда, приблизително 2,8 пъти повече отколкото суперкомпютъра в Националната лаборатория на САЩ в Оук Ридж, Тенеси, който заемаше първото място в класацията, а сега е втори.

Третата позиция също се държи от американски компютър, а четвърто и пето място заемат суперкомпютри от Китай. Понастоящем Фугаку участва в огромен брой изследвания – повече от сто, свързани с пандемията, изкуствения интелект, прогнозирането на времето и др.

Коментари по темата: „Япония запази първо място при суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Възхищавам се на Фугаку.
    Той е и елегантен.
    Не рзбирам много от компютри, но все едно е мозък на високо технологично ниво, нещо като много бърз полиглот.Чете и осмисля правилно и бързо .Дали има и програма интуиция?т.е. да налучква нещата , може и да има, ако ползва мрежа интуити.

Коментар