Умна тениска прави ЕКГ, поддържа 5G

Умната тениска YouCare улавя жизненоважни биомаркери и ги предава за анализ
(снимка: Gizmochina)

Китайският производител на електроника и телеком оборудване ZTE се похвали с умна тениска YouCare с вградени сензори и поддръжка на 5G технология. Дрешката е направена от текстилен материал, който не се страхува от пране.

Тениската е разработена изцяло в Италия и е способна да улавя няколко жизненоважни биомаркера от тялото на човека, както и да ги предава безпроблемно, използвайки 5G мрежова инфраструктурата на ZTE, съобщи Gizmochina.

YouCare определя здравните параметри, като използва невидими полимерни сензори. Миниатюрните елементи записват данни, които се преобразуват в цифров формат и след това се изпращат към двупосочна платформа, която пък ги предава към смартфон или интелигентен часовник. Данните могат да се прехвърлят и на отдалечено устройство за анализ.

Тениската позволява анализ на дишането, изпотяването и мускулна активност, както и снемане на електрокардиограма, за да помогне за идентифициране на различни здравословни състояния. Проектът обещава значително да разшири достъпа до здравни грижи за широк кръг хора, а дистанционното наблюдение може да бъде полезно за подпомагане на хора с хронични заболявания.

Няколко заинтересовани страни, включително Международния червен кръст, са окуражени от перспективите за проекта на ZTE, което е предпоставка за скорошно комерсиализиране на умната тениска.

Коментари по темата: „Умна тениска прави ЕКГ, поддържа 5G”

добавете коментар...

  1. .

    Продължение:
    …подслушва, а може и да убива при подадена отдалечено команда чрез отровен шип, който се изтрелва, прониква през кожата и изпуска отровата си.

Коментар