Android добавя цифрови карти за Covid ваксинация

Android смартфоните ще служат като цифров паспорт на ваксинираните срещу Covid
(снимка: CC0 Public Domain)

Почти веднага след избухване на пандемията от Covid-19, големите ИТ компании започнаха да предлагат своята помощ в борбата със заразата. Така например, Apple и Google внедриха специални услуги за проследяване на болни хора в техните системи.

Сега интернет гигантът Google прави нова стъпка в усилията за контролиране на коронавирусната инфекция. Компанията планира да вгради пълноценни цифрови карти за ваксинация срещу Covid-19 в мобилната платформа Android, съобщи XDA-Developers.

Нововъведението в Android ще позволи на хората да съхраняват на смартфоните си данни, че са били ваксинирани срещу корвонавируса. В бъдеще те могат да споделяни тези данни с лекари или упълномощени лица. Информацията ще се предоставя под формата, например, на QR кодове.

Трябва да се има предвид, че внедряването на новата функция в Android изисква използване на системата на Google от медицински и правителствени организации. В момента допълнението към Android вече се разпространява сред потребителите в САЩ, съобщи Google в блог публикация, а в близко бъдеще се очаква да се появи и в други страни.

По-специално, Google е актуализирал API Passes, за да позволи сигурен начин за съхраняване на цифровата карта за ваксинация срещу Covid-19 и/или статуса на тестване в Android смартфоните на потребителите, като по този начин ще помогне на властите в борбата с пандемията.

Пример на ваксинационна Covid карта от Healthvana – компания, обслужваща окръг Лос Анджелис
(снимка: Google)

API Passes позволява на външни разработчици да създават бордни карти, карти за лоялност, цифрови билети и др., които потребителят може да запази в Google Pay за лесен достъп.

Сега API Passes е актуализиран, така че разработчиците от здравни организации, правителствени агенции или организации, упълномощени от органите на общественото здравеопазване, могат да интегрират цифровата ваксинационна Covid-19 карта/информация за тестване на потребителя в Google Pay.

В резултат на това, цифровата ваксинационна карта или протоколът от теста стават достъпни от смартфона на потребителя и могат да се показват пред служителите в съответните институции, когато това се налага.

Коментар