Volvo обеща скоро електромобил с пробег 1000 км

Концептуален електромобил на Volvo впечатлява с вратите и просторния интериор
(снимка: Volvo Cars)

Шведският производител на автомобили Volvo Cars разкри своите планове за близкото бъдеще. По-специално, компанията обеща да пусне електрическа кола, способна да измине 1000 км с едно зареждане.

До 2026 г. европейското предприятие на Volvo, построено съвместно с Northvolt, ще започне да произвeжда ново поколение батерии с по-висока енергийна плътност и замислени като интегриран структурен елемент на превозното средство, съобщи The Verge. Новите акумулатори ще се зареждат по-бързо и ще осигурят рекордно голям пробег на автомобилите Volvo.

Твърди се, че капацитетът на предприятието ще позволи производство на батерии за 500 хиляди електрически превозни средства годишно. Освен че ще се зареждат по-бързо, новите батерии ще увеличат пробега на електромобилите на Volvo до 625 мили (1006 км). Компанията обеща до 2030 г. да премине изцяло към производство на напълно електрически автомобили.

Междувременно, Volovo представи нова концептуална кола, която разкрива електрическото бъдеще на шведския производител. Автомобилът, наречен „Concept Recharge”, има просторен интериор, тъй като липсата на двигател с вътрешно горене отваря повече място за водача и пътниците.

Версия на Concept Recharge вероятно ще стане реалност през следващите три години
(снимка: Volvo Cars)

Елегантният външен дизайн и минималистичният интериор със сигурност предизвикват Tesla, но също така напомнят на други EV на пазара, като Ford Mustang Mach-E. Правят впечатление вратите, които се отварят една срещу друга (Volvo ги нарича “suicide doors”).

Не е сигурно, че концептуалната кола ще се появи в тази форма като серийно превозно средство. Хенрик Грийн, главен технологичен директор на Volvo, заяви, че „версия” на Concept Recharge вероятно ще стане реалност през следващите три години. Компанията очаква да продаде 600 хиляди от тези коли до средата на десетилетието.

Volvo разкри също плановете си да оборудва много от своите автомобили с лидарни лазерни сензори от Luminar, които ще помогнат за подобряване на безопасността и ще позволят повече автономност при шофиране.

Коментар