Google Pay добавя поддръжка на биометрично удостоверяване

Google Pay вече позволява плащания и на база пръстов отпечатък или лицево разпознаване (снимка: CCO Public Domain)

Мобилното приложение Google Pay се сдобива с нова възможност – биометрично удостоверяване, в допълнение към използването на ПИН код за защита на транзакциите, което досега беше единствената опция за потребителите.

Новата версия Google Pay 2.100 поддържа и биометрично удостоверяване. От него към момента ще могат да се възползват потребителите на устройства с операционна система Android 10, в частност – да потвърждават плащанията чрез скенера за пръстов отпечатък или системата за разпознаване на лица.

Функцията, която позволява използване на биометрични данни за плащания, се активира в менюто за настройки на актуализираното приложение Google Pay. Тя  е приложима само за парични преводи от приложението.

Плащането чрез NFC технология няма да изисква допълнително удостоверяване. Както и преди, потребителят ще трябва единствено да отключи смартфона и да стартира приложението, за да плати за покупката си чрез NFC.

Тъй като новата функция е реализирана въз основа на API от Android 10, собствениците на устройства, които актуализират софтуерната си платформа до най-новата версия, ще могат да използват биометрични параметри за потвърждаване на транзакции.

Според Androidpolice, документация на Google потвърждава възможността за реализиране на новата функция и в Android 9. Това означава, че в бъдеще биометричното удостоверяване ще стане достъпно и за потребителите на мобилни устройства с Pie версията на Android.

Коментари по темата: „Google Pay добавя поддръжка на биометрично удостоверяване”

добавете коментар...

  1. :)

    Те да пуснат първо Google Pay в България, че се излагат вече с това забавяне. Дори Apple пуснаха техният Apple Pay по нашите ширини.

  2. ААА

    И ако някой се докопа до биометричните данни, а те нямат сменяне, познайте какво става.

Коментар