Европейските IPv4 адреси се изчерпат през ноември

Резервът от европейски IPv4 адреси е на привършване (снимка: CCO Public Domain)

Броят на наличните европейски IPv4 адреси вече е много малък и поради тази причина, заявките за тях ще бъдат удовлетворявани изключително в приоритетен ред. Според координационния център RIPE NCC, последният резерв от IPv4 адреси ще бъде изчерпан още през ноември.

RIPE започна да „нормира” IPv4 адресите през 2012 г., тъй като по това време вече имаше признаци за изчерпване на адресното пространство. В началото на октомври RIPE обяви, че са останали 1 милион адреса в наличния пул, като в момента те се разпространяват с малки префикси (/ 23 и / 24).

Само преди няколко дни статистиката отново бе актуализирана и на 24 октомври обхватът на наличните адреси беше намален до 660 хиляди. Предвид постоянния растеж на броя на мрежовите връзки, това е доста малък брой и най-вероятно резервът ще бъде напълно изчерпан през следващите няколко дни.

Европа все пак имаше късмет – в Азиатско-Тихоокеанския регион (APNIC) IPv4 адресите свършиха преди 8 години и половина, а в Северна Америка лимитът беше достигнат през 2015 г.

Редица доставчици, които не са въвели новия стандарт IPv6 или го внедряват в момента, прибягват до мерки като масово използване на NAT (Carrier Grade NAT), което може да причини проблеми, когато IP се използва за проследяване на активността на потребителите.

За справяне с недостига на адреси бе разработен протоколът IPv6, който предоставя приблизително 3,4х10^38 налични IP адреса. В момента той се внедрява активно от всички интернет организации. През лятото, на конференцията ENOG 16 беше предложен универсален преход към IPv6, тъй като такива адреси се издават от RIPE NCC без ограничения.

Коментари по темата: „Европейските IPv4 адреси се изчерпат през ноември”

добавете коментар...

  1. Фе

    Най-вероятно е копипейст грешка, но количеството на наличните IP адреси при IPv6 е 3.4×10^38. В противен случай биха свършили доста бързо. 🙂

Коментар