Хакерски атаки на прага на Олимпиадата през 2020 г.

Експерти алармират за хакерски атаки в навечерието на Олимпийските игри в Токио
(снимка: CCO Public Domain)

Хакерски атаки обещават да бележат спортния свят в месеците до Олимпийските игри през 2020 г., а може би дори и по време на самите игри. Според специалисти, събитията имат връзка с допинговите скандали и евентуалните забрани за участие на дадени атлети в голямата спортна проява.

Хакерите вече са извършили серия от кибератаки спрямо организации, свързани с летните Олимпийски игри през 2020 г. в Токио. Новината съобщи Micfosoft, която е регистрирала необичайния трафик.

„Центърът за интелигетнно проследяване на атаки на Microsoft е регистрирал поредица от значителни кибератаки, произхождащи от група, известна като „Стронций” или още „Fancy Bear / APT28”, насочена срещу антидопинговите агенции и спортните организации по целия свят. Тъй като светът очаква с нетърпение летните игри в Токио през 2020 г., решихме, че е важно да споделим информация за този нов кръг от дейности”, обяви компанията.

Най-малко 16 национални и международни спортни и антидопингови организации на три континента са били на прицел при въпросните атаки. Те са започнали около 16 септември, точно преди новините за потенциалните мерки, обмисляни от Световната антидопингова агенция. Някои от засечените кибер-нападения са били успешни, но повечето – не, казват от Microsoft.

Методите, използвани в най-новите атаки, са подобни на тези, използвани от „Стронций” при атаките им към правителства, военни групи, мозъчни тръстове, адвокатски кантори, организации за правата на човека, финансови фирми и университети по целия свят. Методите включват фишинг, „спрейване с пароли” – вид „brute-force” атака, използване на свързани с интернет устройства и употреба както на отворен код, така и на персонализиран зловреден софтуер.

Според анализатори, в основата на атаките стои вероятността Русия да получи забрана за участие в големи спортни събития, включително и в Олимпиадата през 2020 г. През последните дни страната получи предупреждение от Световната антидопингова агенция.

През януари Русия изпрати до САА данни от московската си лаборатория с цел връщане на страната обратно в спортния свят след тригодишно прекъсване, което бе наложено заради разкрития за допинг-програма, спонсорирана от държавата. В понеделник обаче САА заяви, че нейният изпълнителен комитет е бил информиран, че е открита официална процедура за спазване на регулациите поради разкриването на „несъответствия” в данните на Москва.

Решение по случая няма, но са налице възражения от страна на Световния олимпийски комитет, а вероятността анти-допинговата агенция да блокира участието на Русия в Олимпиадата не е нереалистична.

„В момента това е само хипотеза, но ако експертите потвърдят, комисията за ревизия на спазването на изискванията ще направи препоръка да изпратим известие до Русия, което ще гласи, че страната не отговаря на изискванията”, обясни Джонатан Тейлър, председател на САА.

Според специалисти от Масачузетския технологичен институт, именно тези събития са в основата на хакерските атаки на „Стронций”. Експертите напомнят, че същата организация – известна още като „Fancy Bear” – бе в основата на „многократни успешни кибератаки срещу зимните Олимпийски игри през 2018 г.”, когато на руския отбор беше забранено да участва заради обвиненията за използване на допинг.

„Можете да се предпазите от тези видове атаки по най-малко три начина”, препоръчват от Microsoft. „Първо препоръчваме да активирате двуфакторна автентификация за всички бизнес и лични имейл акаунти. Второ, научете как да забелязвате фишинг схеми и да се предпазвате от тях. Трето, активирайте сигнализацията за сигурност за връзки и файлове от подозрителни уебсайтове”.

Коментар