IPv4 адреси има, държат ги обаче спамърите

Спамърите контролират десетки милиони IPv4 адреси от континенти като Африка

Спамърите контролират десетки милиони IPv4 адреси от континенти като Африка

IPv4 адресите все още не са свършили, както бе обявено наскоро от интернет регулаторите. Налични са десетки милиони IPv4 адреси, които обаче са във владение на спамърската мафия, сочат наблюдения в мрежата.

Континенти като Африка и Азия разполагат с огромно неизползвано интернет пространство от IPv4 адреси, като очевидно се „хайджаква” за няколко часа от престъпни мрежи за спам кампании – умело, без да се разбере от кой. Контролът върху тези пространства принципно се упражнява от регионалните интернет регистри AFRINIC и APNIC.

Специалисти от бранша съобщиха за TechNews.bg, че тази нощ са засекли блок от 16 милиона африкански IPv4 адреса, ползвани за спам. Междувременно още няколко милиона iPv4 адреса са били под контрола на спамъри в Азия.

Обичайна практика е също така да се прехвърлят IPv4 адреси от един континент на друг. „Явно някои са ударили джакпота за броени часове тази нощ. Така се изкарват милиони за малко време”, коментира източникът. Това се случва заради множество дупки в глобалната интернет регулация и структура.

Наличието на огромни IPv4 пространства, ползвани за целите на спамърите, се потвърждава и от данните на анти-спам организацията The Spamhaus Project. Към нея обаче доста често има упреци, че се държи рекетьорски на пазара.

Коментар