Всички IPv4 адреси в Европа са изчерпани

Новината за изчерпаните IP адреси не е неочаквана, предвид свръхпотреблението на IP адреси по света
(снимка: CCO Public Domain)

В края на ноември Регионалният интернет регистър за Европа взриви мрежата с гръмката новина, че всички IP адреси по стандарта IPv4 в Европа са изчерпани. Причината е свръхпотреблението в световен мащаб, а единственият изход от ситуацията изглежда е въвеждането на чисто нов стандарт, познат като IPv6.

От хостинг компания ICN.Bg съобщават, че вече работят по новия стандарт. Ето какво споделиха по темата специалисти от фирмата пред TechNews.bg:

„Ние като хостинг компания сме подготвени и готови да работим с IPv6, като от няколко години вече имаме клиенти, които ползват именно новия стандарт. Също така на този етап имаме и добър запас от IP адреси от IPv4 за всички наши клиенти”.

За установените хостинг компании в бранша, като ICN.Bg, новината за изчерпаните IP адреси не идва неочаквано, предвид свръхпотреблението на IP адреси по света. Логично погледнато, всяко едно устройство, което използваме – като сървър, смартфон, телевизор или лаптоп, регистрира отделен IP адрес.

От Регионалния интернет регистър за Европа все пак оставиха отворена вратичка за потребителите с новината, че в бъдеще ще се предоставят нови IP адреси, които са базирани единствено и само на чакащ списък. В него се включват адресите на фирми, които вече са заели IP адрес, но поради някакви непредвидени обстоятелства закриват дейността си и освобождават вече заетия адрес или просто решават, че IP адресът е ненужен за дейността им.

Специалистите са категорични, че това е решение единствено и само в краткосрочен план и абсолютно не отговаря на нуждата за адреси в глобален мащаб.

Какви са разликите между IPv6 и IPv4?

Адресът на протокола IPv4 използва едва 32 бита, докато протоколът IPv6 използва 128-битови адреси, което му позволява да генерира 340 трилиона възможни IP адреса. Колкото по-голям е резервът на IP адреси, толкова по-големи са ползите за доставчиците на интернет услуги и потребителите.

Поради ограничеността на IP адресите, интернет разчита на т.нар. Network Address Translation (NAT). Това е технология, която дава възможност зад устройство с реален IP адрес да се „скрият” още множество други устройства, които да използват същия този адрес.

С IPv6 всяко устройство притежава свой уникален и реален IP адрес и така получава възможност да се гмурне в морето на IoT (интернет на нещата).

Всъщност най-важната черта на IPv6 е, че е по-сигурен от IPv4. Още едно предимство на новия протокол е, че интернет трафикът достига до зададената дестинация без прекъсване. Подобренията в протокола 6 се изразяват и в значително по-стабилните мерки за сигурност, което ще върже ръцете на хакерите и ще затрудни значително „фишинг” атаките.