IPv6 става задължителен за iOS приложенията

Apple форсира разработчиците да поддържа IPv6 в приложенията за iOS

Apple форсира разработчиците да поддържат IPv6 в приложенията за iOS

Apple планира промени в изискванията към приложенията , качвани в каталога App Store. От началото на юни т.г. всички нови iOS приложения трябва да поддържат интернет протокола IPv6 – тези, които не отговорят на това изискване, дори няма да бъдат разглеждани.

Протоколът IPv6 се явява логическо развитие на актуалния в момента IPv4, отбелязва ZDNet. Той бе създаден, тъй като диапазонът на свободните IP адреси стремително намалява и в близките няколко години ще бъде напълно изчерпан.

Още преди една година Apple започна преход към поддръжка на IPv6 услуги в iOS 9 и сега застави и разработчиците на софтуер да направят това. На първо време, изискването ще засегне всички нови приложения, които все още не присъстват в App Store, а след това – и останалите програми.

Apple възнамерява да реализира своя IPv6 замисъл в най-кратки срокове. Компанията е категорична, че от началото на юни няма да допуска в онлайн магазина приложения без алгоритми за работа с IPv6.

Протоколът IPv6 вече се използва в неголям брой компютърни мрежи по света. Той има редица предимства – запас от 340 трилиона адреса, подобрена сигурност, ориентираност към мобилния интернет и др. Преходът към новия протокол е неизбежен, което се потвърждава и от ултимативното изискване на Apple към разработчиците на приложения.

Коментар