Инвестират 23 млрд. рубли в процесора Baikal

Чиповете Baikal се произвеждат от TSMC по 28-нанометрова технология
(снимка: Baikal Electronics)

Руската компания Baikal Electronics възнамерява да инвестира 23 милиарда рубли (около 314 млн. долара по курса в момента) за разширяване на асортимента на разработваните от нея процесори и увеличаване на обема на производството до 600 хиляди броя годишно към 2025.

Новата продуктова стратегия е одобрена от борда на директорите на компанията през юни, съобщи Cnews. Инвестициите ще се извършат чрез привличане на държавни субсидии, дългово финансиране и собствени средства.

Baikal Electronics планира да разшири продуктовата си линия със следващо поколение процесори Baikal за лаптопи, таблети, системи за съхранение и суперкомпютри, както и с ускорители, използващи технологии за изкуствен интелект.

Според експерти в бранша, публичният сектор ще осигури най-голямо търсене на новото поколение Baikal процесори, но те са скептични относно прогнозите на компанията за постигане на планираните обеми производство, поради претоварените мощности на нейния партньор – тайванската TSMC.

Тази година Baikal Electronics планира да пусне 130 хиляди процесора. По-рано се появиха информации, че до края на първото тримесечие компанията ще поръча на TSMC три партиди процесори Baikal-M ARM с общ обем от поне 213 хиляди броя.

Чиповете Baikal се произвеждат на от TSMC по 28-нанометров технологичен процес. Но амбициозните планове за производство на 600 хиляди процесора от ново поколение до 2025 г. предполагат използване на технология 6-12 нм.

Коментари по темата: „Инвестират 23 млрд. рубли в процесора Baikal”

добавете коментар...

  1. Фофу

    А булка Киро Брейковица се обади. Много ги обича тя руснаците …. седейки и хапвайки удобно и комфортно на трапезата на западно европейците. Което е малко долничко, но това са русофилистиците по принцип. И през някой руснак ще да е минала преди Киро.
    Един сухой имат и вече и извънземните коментирали колко са добри.
    Специално и за теб от тубата – watch?v=cxy-UbIdb-g
    … аре шунка щ+щ

  2. Saevar

    аре шунката са обади пак, руснаците както всички знаем че не правят тигани нито добри автомобили но пък правят едни от най-добрите оръжия… изстребители и т.н. предполагам знаеш как да си отвориш тубата уе шунка, ми пусни си сухой самолети да видиш ама виж и коментарите по доло където твойте хамериканци коментират че руските машини са едни от най-добрите… аре шунка щ+щ.

  3. Фофу

    Швумпел Калкулатор поредния коментар на кремълски поклонник дето да ни обяснява, че долара нямал покритие. Купувай си рубли тогава с покритие.

    Ако долара нямал покритие при положение, че само за Бг в почти всеки дом има поне един комп с процесор Интел или АМД, какво покритие има рублата, като няма и тиган за боб дето да продават по свта ??
    И разбира се няма как да се пропусне “новото” поколение българи, дето нямали това или онова, докато виж старото, всички от с поне с минимум една университетска диплома.

  4. Швумпел Калкулатор

    Точната сума в евро според днешният курс 263 милиона и 787 хиляди евро.

    Когато няма чуждестранни инвестиции няма смисъл да се превалутира. Един долар на какво е равен? Долара е без покритие хартия, която се печата безразборно от федералният резерв и Америка трупа дългове.

    България наистина ще се прослави по света като една от най-затъпелите нации. Хората не могат да четат, да смятат и дори мислят. Да не говорим за по-сложни неща от това.

    Предният коментар показва ниското и умствено развитие на новото поколение българи, които нямат дигитални умения, за да обработват и анализират информация и способност на логическо мислене.

  5. 23 милиарда рубли

    Ма обръщайте ги в някаква валута тия рубли примерно в долари, евра , левове … Ние от България не боравим с тази валута ежедневно.
    Ето примерно Вова от украйна е задигнал 10м долара, еми по разбираемо е. Не да вадим елката тука и да смятаме по курса рубла-долар, рубла-евро колко е …

Коментар