В Източна Европа има глад за мрежови технологии

България е на едно от водещите места по навлизане и използване на съвременните мрежови решения. Това се доказва от проучване в десет страни от Европа, Близкия Изток и Африка по поръчка на Cisco.
„В Източна Европа има голям глад за технологии”, заяви вчера Мило Шахер, вицепрезидент на мрежовия колос Cisco Systems, по време на посещението си у нас. „Малките и средни предприятия в региона настигат, а в някои области дори задминават западноевропейските компании, които често се приемат за едни от най-напредналите в света”, допълни Шахер.
У нас малките и средни предприятия (МСП) все по-често инвестират в мрежови технологии от рода на IP телефонията, които им осигуряват по-ефективни комуникации.
Повече от половината от МСП (52%) у нас вече използват в бизнеса си модерната IP технология и тя им носи значителни ползи, твърди проучването на Coleman Parkres. Почти всички от интервюираните компании (98%) заявяват, че цената на телефонните сметки е намаляла, а 85% смятат, че е позволила интегриране на комуникационните и IT мрежите.
Освен това, 72% от анкетираните споменават, че така могат евтино и лесно да внедряват нови IP технологии. Едва 19% казват, че използването на IP телефонията не би довело до осезаеми ползи за тях. 
Българските МСП смятат също, че след три години IP телефонията ще бъде една от основните технологии, които е задължително да притежаваш. Повече от половината компании (52%) я оценяват и понастоящем като задължителна технология.

Задължителни технологии
Сега (%)
След
3 г.(%)
Свързани в мрежа персонални/преносими компютри
94
94
Съхранение на данни и backup
93
95
Бърза Интернет връзка/широколентовдостъп
92
97
Сигурност на мрежата
87
90
Мрежа за връзка с отдалечен офис
53
78
IP телефония
52
82
Безжична мрежа
51
77
Видеоконферентна връзка/уеб камери
24
62
Smart phone/PDA
24
53
Източник: Coleman Parkres

Значително по-голям дял (82%) от компаниите са съгласни, че след три години тя ще бъде наистина изключително необходима за бизнеса. Това показва, че IP телефонията е започнала бързо да се налага в България. За разлика от българските, приблизително половината от МСП в Западна Европа смятат, че след три години IP телефонията ще бъде необходима за дейността им. Това е с около 30% по-малко, отколкото в България.

През следващите три години IP телефонията има много по-голям потенциал за растеж сред МСП в България, отколкото сред западноевропейските. От малките и средни предприятия в Източна Европа, тези в България са най-близки като нагласи с румънските. Най-важните за бизнеса технологии според българските и румънските МСП са свързани с осигуряване на бърз интернет, фирмена локална мрежа, мрежова сигурност и съхранение на данни.

Ползи от технологиите
% изразили съгласие
Повишаване на производителността на служителите
73
Предоставяне на достъп на служителите до данни и приложения в реално време, с което се осигуряват условия, сходни с тези "в офиса", дори когато се работи отдалеченo
69
Подобряване на възможностите за отговор на потребностите на клиентите
66
Осигуряване на достъп на служителите в отдалечен офис до основна информация по всяко време и навсякъде – бази данни, списъци с данни и т.н.
64
Намаляване на оперативните разходи за бизнеса
58
Свеждане до минимум на загубата на време или невъзможността за работа на служителите
46
Осигуряване на баланс между работа и личен живот за персонала
45
Източник: Coleman Parkres

През следващите три години значението на безжичните мрежи ще нарасне съществено. 77% от българските МСП считат, че тази технология ще се превърне в основна необходимост в тригодишен план. Смарт-телефоните/PDA, устройствата за видеоконферентна връзка/уебкамерите и по-специално IP телефонията са области, в които се очакват бързи темпове на растеж в България, прогнозират анализаторите.

По-голямата част (82%) от българските МСП купуват информационни технологии със собствени средства, като 39% предпочитат лизингови схеми, а 32% купуват на разсрочено плащане, установява проучването.
България не се отличава от останалите страни по света и решението за закупуване на информационни технологии се взема от изпълнителния директор или собственика на фирмата (при 86% от случаите). Но при 70% от фирмите в България – повече от всяка друга страна, участвала в проучването – техническият персонал има важна поддържаща роля.
Малко повече от половината (53%) от българските МСП използват вътрешни специалисти за внедряване и управление на IT решенията, една четвърт ползват услугите на външни консултанти, а 22% ползват услуга, управлявана от самия доставчик, сочат резултатите от проучването.
“През следващите няколко години очакваме малките и средни фирми да почувстват осезаемите ползи от технологии като IP телефонията за своя бизнес както в оперативен, така и във финансов план”, каза Мило Шахер. Лидерът в мрежовите решения Cisco отделя специално внимание на МСП, за да им съдейства да развиват потенциала си, използвайки силата на мрежата.
Неотдавна компанията представи обновената версия на системата за пренос на глас, данни и видео Cisco Unified Communications, която е предназначена специално за малките и средни предприятия. Тя позволява на служителите да обменят информация чрез електронна поща, глас или факс и чрез широка гама фиксирани и мобилни устройства.
В България Cisco стартира кампания, насочена към малкия и среден бизнес под мотото „Как осигурявате постоянен успех за вашият бизнес”. Целта й е да даде отговори на многобройните въпроси и бързо нарастващите технологични нужди на бизнеса и да съдейства за връзката на компаниите с мрежата от партньори на Cisco.

Коментар