Huawei иска милиард долара от Verizon за патенти

Huawei и Verizon водят патентен спор, откакто китайският производител попадна в черния списък на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Патентният спор между Huawei и американския телеком оператор Verizon навлиза в нов етап. Днес съдът пристъпва към избор на жури за разрешаване на спора, който се води от близо две години.

През февруари 2020 г. Huawei осъди Verizon в Тексас, заради това, че операторът е използвал дузина патенти на Huawei без разрешение в сфери като компютърни мрежи и видео комуникации, припомня Ройтерс. Huawei претендира за обезщетение за използването на нейните патенти от американския телеком.

Миналата година Verizon нарече съдебните дела „нищо повече от PR каскада” и „скрита атака срещу компанията и цялата технологична екосистема” и подаде насрещни искове срещу Huawei, твърдейки, че китайската компания е нарушила патентите на Verizon.

Тогава китайският производител заяви, че „просто иска от Verizon да зачита инвестициите на Huawei в научноизследователска и развойна дейност, като или плаща за използването на патентите, или се въздържа от тяхното използване”.

През юни 2019 г. Huawei поиска от Verizon да плати лицензионни такси за използването на над 230 нейни патента и поиска компенсация от над 1 млрд. долара. През същата година САЩ поставиха Huawei в икономически „черен списък”, поради опасения за националната сигурност.

Коментар