Huawei притиска Verizon с искане за патентни такси

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света, вкл. за много американски компании (снимка: Huawei)

Huawei настоява американският телеком Verizon да му плати лицензионни такси за повече от 230 патента за технологии, използвани в телекомуникационното оборудване. Исканата сума възлиза на повече от 1 милиард долара, съобщи Ройтерс.

Verizon трябва да плати за „решаване на проблема с лицензирането на патенти”, заяви още през февруари ръководителят на Huawei за лицензиране на интелектуална собственост, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл. Патентите обхващат мрежово оборудване от над 20 доставчика на Verizon, вкл. големи американски технологични фирми.

Въпросните патенти варират от основното мрежово оборудване, кабелната инфраструктура до интернет технологията. Лицензионните такси за повече от 230 патента са повече от 1 млрд. долара.

Huawei се бори с американското правителство повече от година. Експертите по националната сигурност се опасяват, че „задните врати” в рутери, комутатори и друго оборудване на Huawei могат да позволят на Китай да шпионира комуникациите на САЩ. Huawei отрича това обвинение.

Напрежението между Huawei и Verizon идва в условията на нарастваща вражда между Китай и САЩ. Искането на лицензионни такси може да е по-скоро част от геополитическата битка между двете страни, а не обикновен патентен спор.

Представителите на Huawei и Verizon се срещнаха в Ню Йорк миналата седмица, за да обсъдят някои от въпросните патенти и дали Verizon използва оборудване от други компании, които биха могли да нарушат патентите на Huawei.

Говорителят на Verizon Рич Йънг отказа да коментира случая, тъй като по неговите думи „това е потенциален правен въпрос”. Но все пак Йънж заяви: „Тези въпроси са по-големи от Verizon. Като се има предвид по-широкия геополитически контекст, всеки въпрос, свързан с Huawei, има последици за цялата ни индустрия и също повдига национални и международни проблеми”.

Миналия месец САЩ поставиха Huawei в черен списък, който възпрепятства компанията да прави бизнес с американски фирми без одобрение от страна на правителството. Това принуди някои глобални компании да редуцират връзките си с най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света.

Вашингтон също така иска екстрадиране на главния финансов директор на Huawei Менг Ванджоу от Канада след ареста й във Ванкувър миналия декември по заповед на САЩ. Оттогава Китай увеличи натиска си върху Канада, като спря вноса на канадска рапица и прекрати разрешителните на два големи производителя на свинско месо.

Коментар