Родна компания за хай-тек земеделие привлече 1 млн. евро

Агри-тех секторът, в който е позициониран ONDO, привлича интереса на инвеститорите
(снимка: Ondo Solutions)

Българската компания за прецизно земеделие с използване на модерни технологии Ondo Solutions привлече нова инвестиция от 1 млн. евро. Водещ инвеститор отново е фондът Eleven Ventures, който през миналата година видя потенциала на продукта ONDO и инвестира в екипа на компанията. Нови инвеститори са Sofia Angels Ventures, BrightCap,  MFG Invest, HR Capital и Георги Захариев.

Ondo Solutions развива продукт за прецизно напояване, торовнасяне и климатичен контрол. До момента той е инсталиран и работи успешно в оранжериите и земеделските площи на над 15 фермери в България и Северна Македония, въпреки затрудненията, които изминалата година поднесе заради ковид-пандемията.

Компанията реализира успешно планираните си пилотни проекти, разви софтуерната си платформа заедно с хардуера, спечели шест от най-престижните награди в областта на технологиите и иновациите в България и сега се насочва и към израелския пазар, тъй като ѝ предстои участие в един от най-влиятелните хъбове за земеделие в света – EIT FAN в Хайфа.

„След първоначалната ни инвестиция и успешното внедряване на продукта на компанията в редица ферми, където се доказа на практика ефективността на решението на компанията, за нас беше естествена стъпка да поведем като инвеститор и този допълнителен рунд на финансиране”, коментира Иво Симов партньор в Eleven Ventures.

ONDO се управлява от фермерите дистанционно от компютър или мобилно устройство
(снимка: Ondo Solutions)

Новото финансиране ще позволи на компанията да развие партньорската мрежа от системни интегратори и търговци, да надгради платформата, да засили продажбите в региона и да стъпи на други международни пазари, вкл. да конкурира дигиталните продукти за автоматизирано земеделие в най-развитите европейски пазари – холандския и френския, сподели управителят на Ondo Solutions Илия Йорданов.

ONDO е продукт за автоматизирано земеделие – пазарен сектор, известен като „Future of Food” или „Бъдещето на храната”. Той представлява смарт система за прецизно напояване, торовнасяне и климатичен контрол за всички видове култури. Подходящ е за внедряване в оранжерии и открити земеделски площи. Може да се инсталира както върху съществуващи напоителни системи, така и заедно с чисто нови напоителни и климатични инсталации.

Платформата управлява автоматично процесите във фермите, така че да се постигат оптимални разходи и да се увеличават добивите. ONDO се управлява от фермерите дистанционно от компютър или мобилно устройство.

Коментари по темата: „Родна компания за хай-тек земеделие привлече 1 млн. евро”

добавете коментар...

  1. НЕ ИЗВЕСТНА

    Научете правописа Anonymous.

  2. Anonymous

    Вече има решение и за плевелите – наскоро четох за самоходна машина робот, която сканира с камери за плевели и ги унищижава чрез лазер. Не е перфектна все още, но се усъвършенства.

  3. Anonymous

    Всичко хубаво но като тръгнат да избиват плевелите трябва работна ръка за премахването им. За наторяване и поливане добре

  4. Anonymous

    Шъ плащат на българи за стари идей които в холандия работят от 20 г.

Коментар