Новият CEO на Acronis: Искаме да растем тук, в София

„Личната ми мисия е да давам на другите сили да бъдат успешни“, казва Патрик Пулвърмулър
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Новият главен изпълнителен директор на Acronis Патрик Пулвърмулър има нелеката задача да поеме руля на голямата организация от емблематична личност като Сергей Белоусов – амбициозен, неуморен и кипящ от енергия предприемач, за когото няма невъзможни неща. Промяната идва в момент, в който кибератаките с искания за откуп (рансъмуер) са процъфтяващ бизнес и само в разстояние на няколко седмици бяхме свидетели на колосални пробиви в инфраструктурите на големи предприятия с важно икономическо значение.

Г-н Пулвърмулър, присъединявате се към Acronis в много труден момент: киберпрестъпността е процъфтяваща индустрия. Какви предизвикателства виждате пред организацията?

Откровено казано, най-голямото предизвикателство, което стои пред Acronis точно сега, е същото, което стои пред всяка компания – растежа. Когато погледнем данните, основните продукти на Acronis бележат ръст от над 100% на годишна база. Подобен огромен растеж води до постоянно пренастройване и постоянно подобряване – навсякъде, във всички области. Точно това е най-голямото ни предизвикателство точно сега.

Разбира се, това е хубав проблем, с който един CEO трябва да се справя. Но това е вътрешно предизвикателство.

В същото време очевидно това, което се случва във външния свят, е че има много заплахи и на прицел са не само големите предприятия; мишена са и малките и средните предприятия. Драмата с малките и средните организации е, че те не са част от фокусирана, целенасочена атака – никой хакер не е замислил да нападне точно дадено малко предприятие – те са „обща щета“ от всяка мащабна атака – било то чрез рансъмуер, чрез изнудване, чрез слабости и уязвимости.

Е, ние трябва да сме подготвени за това. Нашата задача е чрез своите партньори и благодарение на своите научно-изследователски дейности да предпазим потребителите от тези неочаквани заплахи, идващи от неочаквани ъгли.

Заради този голям растеж предвиждате ли промени вътре в организацията?

О, аз се присъединих към Acronis именно заради стратегията и визията, която има. Нищо няма да променям в стратегията и визията – та нали точно затова се включих в компанията!

Напротив. Моето послание към всички вътре в организацията е, че най-важна е приемствеността – ние искаме да продължим бизнеса, да продължа текущия начин на работа, канала, риселърите, доставчиците на услуги.

Това, което следва аз да сторя сега, е да помагам на компанията да се фокусира. Какво имам предвид? Има много, много възможности на хоризонта – избор от насоки, в които можем да се фокусираме, за да продължим да бъдем успешни. Моята работа като CEO на такава компания е да направя ясно приоритизиране – кое е първо и най-важно, кое е второ, кое следва да е трето. Това е моята отговорност. По този начин аз мога да помогна на екипа екипа да работи, да се справя с плана си, да „работи“ целият механизъм.

Има ли голяма промяна, която да се очаква? Не. Няма. Както казах, аз искрено вярвам във визията и стратегията на Acronis, затова и се присъединих към нея.

А в това приоритизиране кое се явява най-важно?

Сега най-важно е да спечелим доставчиците на услуги от целия свят. Ние трябва да ги спечелим със своите продукти и своето предложение. Това трябва да е наш приоритет, защото продуктът ни е много лесен за използване, лесен за конфигуриране, ако си техничар човек, тоест ако знаеш как да боравиш с технологиите – но ако си зъболекар, може да ти е трудничко да направиш правилните 3 или 4 настройки, за да работи. Именно тук идва ролята на доставчика на услуги. Той поема грижата за ИТ на зъболекаря, както и за ИТ на други бизнеси от всякакви сфери.

Нашата отговорност сега е да дадем възможност на всеки доставчик на услуги да помага на своите потребители да са защитени. Но и не само да са защитени, а още нещо: наред с предпазването идва и устойчивостта. Може да имате защита, но тя никога не е 100%, нали?

Затова нашето решение за бекъп – да имаш копие на всичките си данни, така че дори и в най-лошия сценарий на атака и пробив пак да си имаш данните и можеш да се върнеш бързо към работа – осигурява устойчивостта на бизнеса. Приложенията, данните, системите – всичко това може да скочи отново на крак бързо и да е готово за работа.

Идвате от хостинг индустрията, какво от опита си в нея ще пренесете в Acronis?

Едното нещо, което планирам да трансферирам, е опитът, свързан с хората и процесите. В предишната си роля аз имах грижата да наглеждам милиони работни процеси, милиони услуги, свързани директно в интернет. Трябваше да работим наистина в голям мащаб. Всяка седмица добавяхме хиляди и хиляди нови услуги в платформата. Е, това е нещо, което аз мога да предоставя, да споделя от своя опит в управлението на десетки милиони услуги. Освен услугите, то касае и хората: да помагаш за съвместната работа на хиляди хора по целия свят е от съществено значение.

Искам да е ясно, че аз идвам с дълбоко разбиране за нуждата от сигурността. Когато имаш милиони услуги, свързани към интернет, много добре знаеш колко е важно да защитиш всяка една от тях – навреме; да си наясно с ъглите на атака, да си „изобретателен“ за нещата, които могат да се случат.

Сега къде е София на картата на Acronis?

Това е първият офис на Acronis, който посещавам, от целия свят – и има причина да е така. За нас е стратегически важно да сме тук и да растем тук. Имаме над 430 души служители и стотици отворени позиции. Искаме да растем тук, в София. Именно в София е основният ни център за научна и развойна дейност, това ще е и най-големият ни офис изобщо в рамките на идните две години, когато планираме екипът ни да наброява вече 1000 души.

Казвате за себе си в интернет, че мисията Ви е да предоставите на бизнес-хората нужните инструменти, знания, прозрения и човешки ресурс да се развиват. Променя ли се сега мисията Ви?

Точно това е личната ми мисия – да давам на другите сили да бъдат успешни. И затова се стремя да помагам с цели, инструменти, средства, всичко – така че да може фирмата да е успешна и да постига успеха си според това как тя самата измерва успеха си.

Ние даваме на доставчиците на услуги най-различни средства, за да могат да защитят своите крайни потребители и да им дадат спокойствието да работят целеустремено и да вървят към успех. И точно в това е стойността. Ние ще продължим да даваме на доставчиците на услуги всичко необходимо да помагат за успеха на потребителите – ресурси, знание, маркетинг, всичко. Подкрепяме ги с всички сили, за да работят по-лесно, а когато те го правят бързо и лесно, ще имат повече време – било то за почивка или пък за нов бизнес и разширяване.

Предшественикът Ви Сергей Белоусов изглежда ще се посвети на своята мечта – да се потопи в науката. Какви ще са Вашите взаимоотношения?

Докато аз съм CEO, моята роля е да се заема с с цялата отговорност за работата на фирмата. Сергей Белоусов ще има възможността да мисли дългосрочно за развитието на Acronis. Пазарът се развива бързо, ние трябва да мислим какво ни очаква след 3-5 години или 10 години. Ето, че се задават квантовите компютри и редица други иновации. Е, ние трябва да сме подготвени. А той е човекът, който ще мисли дългосрочно за това къде ще е Acronis в тази нова реалност, която се задава.

——————————————–

Пламен Тошев: Всички наши стратегически операции и функции вече се изпълняват в София

Имаме всички дивизии и всички функции на компанията тук, казва той

„Надявам се да сме 1000 човека до 2023 година”, заяви Пламен Тошев, Acronis България
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„В момента имаме 435 души служители и много нови отворени позиции. Добавяме, наемаме агресивно, ускоряваме се. Надяваме се да сме 1000 човек до 2023 година”, сподели Пламен Тошев, изпълнителен директор на Acronis България.

„Трябва да знаете, че всички наши стратегически операции и функции вече се изпълняват в София. Имаме всички дивизии и всички функции на компанията тук: и научно-изследователската работа, и поддръжката, и маркетинга, и продажбите – всичко това го правим в София, като покриваме клиентите в глобален мащаб”, допълни Тошев.

Той подчерта, че Acronis си партнира интензивно с университетите и дори вече има локална дивизия на Технологичния институт Шафхаузен в София. Новото юридическо лице за тази цел е създадено буквално преди два дена.

„Поделението ще се фокусира върху партньорството ни в София и ще предлага на служителите ни възможности да получат дадено специализирано образование. А това ще помогне много на местната екосистема от разработчици в София”, поясни Тошев.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар