Биосензор в кръвта може да чете мисли

Наносензори могат да дадат тласък в развитието на неврологичната медицина
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени разработиха нов вид биосензор, който може да се инжектира направо в кръвта и да се придвижи до мозъка, където – според идеята на проекта – ще наблюдава нервната активност и дори мислите на хората.

Наносензорите с размерите на клетки, наречени NeuroSWARM3, могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и, попадайки в мозъка, да преобразуват невронната активност в електрически сигнали. Тези сигнали могат да бъдат разчетени и интерпретирани от машини, съобщи Futurism.

Разработката е дело на екип учени от Калифорнийския университет в Санта Круз и ще бъде представена следващата седмица на виртуална конференция. Изследователите твърдят, че технологията може да осигури мобилност на хората с увреждания в допълнение към това да помогне на учените да разберат по-добре човешката мисъл. Биосензорите обаче все още не са тествани върху хора или дори животни.

„NeuroSWARM3 може да преобразува сигналите, придружаващи мислите, в дистанционно измерими сигнали за високо-прецизно взаимодействие между мозъка и машината”, казва водещият автор на изследването А. Али Яник в съобщение за пресата.

По неговите думи, „това ще позволи на хората, страдащи от физически увреждания, да взаимодействат ефективно с външния свят и да контролират носимите екзоскелетни технологии, за да преодолеят ограниченията на тялото”. Биосензорът може да предаде и ранни сигнали за невронни заболявания.

NeuroSWARM3 е много по-различен подход към решаване на проблемите на интерфейса мозък-компютър от повечето останали разработки, включително Neuralink на Илон Мъск, които се базират на импланти, вместо на наносензори.

По време на тестовете екипът е установил, че наносензорът е достатъчно чувствителен, за да възприеме активността на отделните мозъчни клетки. Четенето на единичен неврон не е новост, но способността да се откриват активностите със свободно плаващи сензори и особено да се излъчват безжично през дебелия череп на пациента е впечатляващо технологично развитие.

„Ние сме едва в началните етапи на тази нова технология, но мисля, че имаме добра основа, върху която да надграждаме”, казва Яник. „Следващата ни цел е да започнем експерименти с животни”.

Новата технология може да опрости невро-научните изследвания в реално време и да даде тласък в развитието на неврологичната медицина.

Коментари по темата: „Биосензор в кръвта може да чете мисли”

добавете коментар...

  1. Надка

    И пак върху животни.Гадове са ровещите в мозъците.
    Или пък вече отдавна се прилага тази микрочип – технология?
    И какво после- как ще се разпределя “щастието” или “нещастието”?
    Значи правят се на господи.Нека.
    Четенето на мисли се нарича телепатия и е казано нещо по темата някъде…следователно ще се види кой си присвоява ролята на читател.
    Всичко е за пари и се прави от безумци та всички да станат такива.
    Както и да е – времената са такива.
    Отвратителни.

  2. LOL

    Защото имат проблем със застаряващото население .. филмар.

  3. Йо

    Кой не слуша…има половин кибритена клечка барут в импланта!

  4. Критик

    Мозъкът все още се изследва не е лошо като идея да го експериментират върху умрял така ще разберем повече за живота след смъртта какво мислим и виждаме .А най важното е след колко време спира да работи мозъка за да знаем кога може да се погребе човек.

  5. Никой

    РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.КИТАЙ ОБАЧЕ ОТ ДВЕ ПРОКЛАМИРА ЗА ТРИ ДЕЦА.ЩО ЛИ?..

  6. ЙОРДАНКА ПЕТКОВА

    И ВАЛЕЖИТЕ,И БУРИТЕ,И ЦУНАМИТАТА,И ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА СА ПАК ОТ ТЕЗИ РЕПТИЛИ,ДЕТО НИ ИЗМИСЛИХА КОРОНАТА!!!

  7. Anonymous

    СПРЕТЕ ДА ТОРМОЗИТЕ НАРОДА ПЕДАЛИИИИИИ

  8. Антония

    Ми това не е ли същото с тия ваксини ковит! Подготвят ни май законно вече. Чудят се с какво да ни уморят по бързо. Природата си казва думата обаче. Валежи, бури наводнения.

  9. Диана Симеонова

    Ее…ПО -ГОЛЕМИ КЛЮКАРИ, От тези нема..

  10. Rakiamen

    УЖАССССССС

  11. Anonymous

    Ужасссс!

  12. Справедливостта

    АКО СВЕТЪТ СЕ ЗАТРИЕ ТО ЩЕ БЪДЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ ГЛАВОРЕЗИ “УЧЕНИ”.НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА ОТ ТЕЗИ ИЗРОДИ.ЕДИНСТВЕНО ТРУПАТ ДЕВИДЕНТИ НА ГЪРБА НА ГЛУПАВИЯТ НАРОД(ПРОСТОЛЮДИЕТО)

  13. Anonymous

    Имаше един Д-р Менгеле, който искаше същото!

  14. Anonymous

    Ракиджоса изтрива

  15. Anonymous

    Чили въвежда регулация против четене и записване в мозъка
    от новите мозъчни импланти, които се разработват от Илон Мъск и други големи компании

    Ако тази технология може да чете (вашите мисли), още преди самите вие да сте осъзнали какво мислите, тя ще може и да записва във вашия мозък емоции, мисли, житейски истории, които не са ваши, и мозъкът ви няма да е в състояние да прави разграничение дали те наистина са ваши или чисто и просто са изкуствено създадени

  16. Anonymous

    Биосензор – записвачка в мозък-ssd ;

    един от свет. експерти в тази сфера, испанецът Рафаел Юсте:

    изследователи вече са успели да запишат в мозъка на мишки образи на неща, които те никога не са виждали.

    Мишките са възприели командите на учените като свои собствени мисли и са ги включили в естественото си поведение.

    “Ако успеете да влезете там вътре”, в мозъка, “да стимулирате или блокирате опр. процеси, тогава ще можете да променяте решенията на хората.

    Това е нещо, което ние вече правим с животните”, уверява Рафаел Юсте от Колумбийския университет в Ню Йорк

  17. :-)

    Ех, учените с такава всеотдайност искат да ни бъркат в мозъка. За наше добро, разбира се.

Коментар