Илон Мъск показа с прасета напредъка в импланта Neuralink

Илон Мъск говори за напредъка в разработката на мозъчния имплант Neurаlink
(снимка: Neurаlink видео)

Илон Мъск спази обещанието си и вчера, 28 август, разкри възможностите на нов имплант Neurolink, предназначен да чете и контролира мозъчната дейност. За целите на демонстрацията бяха използвани три прасета.

Събитието бе насочено към привличане на вниманието на талантливи специалисти от различни области, вкл. материалознание, роботика, разработка на софтуер, електроника, биология, химия, хирургия и неврология, които могат да помогнат за превръщане на идеята за Neuralink в реалност.

„Не се опитваме да събираме пари или нещо подобно. Основната ни цел е да привлечем талантливи хора да дойдат да работят в Neuralink и да ни помогнат да създадем този продукт, да го направим надежден и достъпен за всички, които искат да го използват”, каза Мъск.

Почти всички хора развиват неврологични проблеми с възрастта. Всички наши сетива – зрение, слух, обоняние, допир, вестибуларно усещане – представляват електрически сигнали за нервна активност. С помощта на Neuralink ще стане възможно да променяме „грешните” сигнали в „правилни”, като по този начин ще се лекуват загубата на памет, изблици на гняв, депресия и дълъг списък от други неразположения, включително постоянни мигрени, инсулти и епилепсия, разказа Мъск.

Новият имплант е по-компактен – колкото монета, с всичко необходимо в него
(снимка: Neurаlink видео)

Последното представяне на Neuralink бе преди една година. От тогава до сега технологията се промени значително. Предишната версия на системата, състояща се от чип, който е прикрепен чрез специални нишки към мозъка, както и външен предавател зад ухото, бе твърде обемиста, призна Мъск. Поради това компанията разработи нова, подобрена версия на импланта.

Сега Neuralink изглежда наистина компактно. Имплантът е изработен е под формата на монета (23×8 мм), която съдържа цялата необходима електроника: 1024 канала за предаване на информация от невроните, предавател на сигнал с мегабитова скорост и обхват до 10 метра, както и батерия, която ще издържа цял ден и ще се презарежда през нощта с помощта на магнитно устройство.

Чипът ще бъде имплантиран с помощта на специален хирургически робот. Той ще пробие малка дупка в черепа на пациента и ще инсталира импланта, свързвайки го с мозъка чрез специални нишки. Мъск увери, че след операцията всичко ще бъде добре обрасло и хората наоколо дори няма да подозират, че човекът има имплант.

Според него, операцията ще отнема не повече от час и дори ще се извършва без обща анестезия. За да постигне такива резултати, Neurolink се нуждае от специалисти във всички горепосочени области.

Прасета участваха в експеримент с имплантиране на чип за следене на мозъчната им дейност
(снимка: Neurаlink видео)

Една от най-важните задачи на екипа за разработка на Neuralink е да създаде трайно устройство с компоненти, които могат да работят десетилетия без влошаване на показателите. В бъдеще производството и инсталирането на импланта ще бъде напълно достъпно – в рамките на хиляда долара.

Мъск демонстрира технологията с участието на три прасета. Едното от тях беше без Neuralink. Второто, с прякор „Гертруда”, имаше имплант, а на третото имплантът беше премахнат. Така демонстрацията доказа възможността устройството, при желание, да бъде премахнато или заменено с по-модерна версия, без това да навреди на пациента. И наистина, третото прасе се чувстваше толкова добре, колкото и другите две.

Сигналите за мозъчната активност на Гертруда, прочетени от имплантанта Neuralink, бяха визуализирани на екран. Веднага щом прасето намереше нещо на земята в търсене на храна, пиковата активност на невроните се показваше на дисплея. Устройството ще се управлява с помощта на мобилен телефон, използващ технология Bluetooth Low Energy.

Демонстрацията с три прасете привлече огромен интерес по целия свят
(снимка: Neurаlink видео)

През юли т.г. Neuralink бе признат за иновативен продукт от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), припомни Мъск. Компанията  вече подготвя първите човешки импланти и очаква необходимите проверки, както и издаването на всички разрешения и лицензи от регулаторните органи.

На презентацията беше демонстрирана само способността на Neurolink да четe мозъчни сигнали. Предизвикателство пред екипа е да усъвършенства устройството, така че то не само да чете, но и да записва информация, за да се лекуват неврологични проблеми.

В по-дългосрочен план Neuralink може да се използва като интерфейс за контрол на безпилотните възможности на автомобилите Telsa, например мислено повикване на автомобил от паркинг (сега това става чрез смартфон). Освен това имплантът може да се използва за управление на видео игри. Мъск обеща пълна поддръжка на StarCraft.

В бъдеще хората, използващи Neuralink, ще могат да „съхраняват и възпроизвеждат спомени”, макар че сега това звучи като сюжет от научно-фантастичния сериал „Черното огледало”.

Коментари по темата: „Илон Мъск показа с прасета напредъка в импланта Neuralink”

добавете коментар...

  1. и вируси убийци

    Скоро ще ни ги имплантират Безплатно, още при раждането! Биологични роботи – мечтата на капиталиста-бизнесмен!

  2. Фофу

    Визионерско изказване на Симеон Сакскобурготски … божке, откога не си вземал хапчета.

    И си прав – за простите обикновени хора, чипове, QR кодове, винаги има план. В простите им тикви.

  3. Конспиратор

    Фофу, чипа ти е дефектен ходи при Мъск от някое опитно прасе да вземе и да ти го сложи в мозъка ти.

    За хората, които били с дефектни чипове е визионерско изказване на Симеон Сакскобурготски. Има план от години мислят как да ги чипират простите обикновени хора, чипове, QR кодове, задължителни имунизации които правят и още нещо …

  4. Фофу

    :o) А ти начерта ли един лист с ползи и вреди от това чипосване ? И къде ги видя, вреди – хиляди потенциални ? Я кажи една от хилядите. Тази за следенето я знаем – прескочи на следваща, 999-та.

    Anonymous 30/08/2020 21:39 Прав си много за “стадото гледа, блее, …”, затова вземи малко тази олигофренска уста.

  5. Фофу

    Не съм сигурен 31/08/2020 11:56 – всички знаят, че чипиране и пр. са дивотии. Но ако не си забелязал целта е точно една. Като не можем да сме им на нивото, да ги оплюем, осмеем, демонизириме и пр.

  6. Не съм сигурен

    За голяма част от хората с проблеми това е светлина в тунела. Дъщеря ми е на 12 и има проблем с нервната система, това ако е вярно може да я върне към нормален начин на живот. Виж за безраборно чипиране не съм много съгласен, но ако помага на чивека твърдо ДА!

  7. :o)

    Няма лошо че технологиите се развиват.
    Обаче незнам Мъск дали е седнал да си начертае един лист с ползи и вреди
    от това чипосване.
    Аз не виждам особени ползи, които да не можеш и сега да си ги правиш.
    Докато вреди – хиляди потенциални.

  8. Anonymous

    Ама че как иначе ще ви превърнат в човекоприличащи говеда освен с чипове, дето вие НЕ знаете какво правят и дали (кога) вместо само да приемат сигнали ще започнат да ви командват?
    Най-тъпото е, че стадото гледа, блее, а за капак полуиди*ти като Фофлещия търсят в това начин да се ъпгрейднат до пълни идиоти.
    Ей до това води безкритичното близане г*зове*е на “визионери” като г-н южноафриоканеца.

  9. Фофу

    Е, някакво предсказание от Уилям Гибсън. Слабо. То какви кон-спираторски теории дрънчат на маса народ в главите …

    Та и тук слаб две за кон-спираторите.

  10. Anonymous

    Други предсказания от Уилям Гибсън ?

  11. Anonymous

    Джони Мнемоник“ е канадски киберпънк филм от 1995 г., базиран на разказа със същото име от Уилям Гибсън.
    В главната роля участва Киану Рийвс, който играе мъж с кибернетични мозъчни имплантанти, в които се съхранява информация.

Коментар