Обучиха изкуствен интелект да чете мисли

Изкуственият интелект може да чете мисли чрез ядрено-магнитен резонанс
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Университета на Тексас в Остин разработиха метод за реконструиране на мисловния поток при сканиране с магнито-резонансна томография (MRI), или ядрено-магнитен резонанс. За целта те използват лингвистичният модел GPT-1.

С помощта на изкуствен интелект MRI сканирането може да се използва за разчитане на мозъчната активност. Технологията е способна да преобразува мисли в текст и така буквално да чете мислите на хората, твърдят учените, които наскоро публикуваха научна статия за изследването в Nature Journal с красноречивото заглавие „Семантична реконструкция на поточна реч въз основа на данни от неинвазивен мониторинг на мозъчната активност”.

Изследователите са успели да реконструират не само отделни набори от думи и фрази, но и техните дълги последователности. Процесът на обучение на изкуствения интелект се състои в това, че хората, които са в машината за ядрено-магнитен резонанс, слушат различни подкасти дълго време – общо 16 часа.

Декодерът – програма, базирана на модела GPT-1 (предшественика на ChatGPT) – е обучен да свързва мозъчната активност на участника в изпитанията с информацията, която получава от подкастите.

В миналото някои научни екипи постигнаха известен успех с имплантируемите интерфейси човек-машина. В това ново изследване обаче изобщо не са използвани импланти и именно неинвазивността на метода го прави особено перспективен.

Подобни технологии биха позволили на хора, които са загубили способността да говорят или подвижността на крайниците си, да пишат със силата на мисълта.

На този етап резултатите от изследването на учените от Остин не са идеални – декодерът понякога трансформира фразите, които чува, в напълно различни. Например, фразата „Все още нямам книжка” е преобразувана от декодера въз основа на показатели за мозъчна активност в следното изречение: „Тя дори не е започнала да се учи да шофира”.

Декодерът може ненужно да опрости сложна фраза. Например, оригиналната реплика „Не знаех какво да правя, да крещя, да плача или да бягам. Казах: „Оставете ме на мира!” е пробразувана така: „Започнах да крещя и да плача, а след това просто казах: „Помолих те да ме оставиш на мира”.

На теория това не са просто AI фантазии: получените фрази са генерирани точно въз основа на данни от сканиране на мозъка с MRI. В някои експерименти участниците са помолени да гледат видео без звук. Декодерът успява да опише правилно това, което хората виждат.

Ще мине известно време, преди методът да стане наистина практичен, но експертите в тази област на знанието вече говорят за впечатляващ пробив. В същото време се появиха опасения, че технологията може да не се използва в помощ на хората с увреждания.

„Приемаме опасенията, че описаният метод може да се използва за зло, много сериозно и работим, за да избегнем това”, казва един от авторите на изследването. „Искаме да сме сигурни, че този вид технология ще се използва само за помощ и добросъвестно”.

Коментар