Apple регистрира 3% намаление на приходите

Слабите продажби на компютри причиниха спад в тримесечните приходи на Apple
(снимка: Apple)

Американският производител на потребителска електроника Apple обяви приходи в размер на 94,8 милиарда долара за второто финансово тримесечие, приключило на 1 април – това е спад от 3%, в сравнение със същия период на миналата година. Нетната печалба на компанията намалява от 25 милиарда долара на 24,2 милиарда (1,52 долара на акция).

Анализатори, анкетирани от FactSet, очакваха Apple да отчете тримесечни продажби в размер на 92,9 милиарда долара и нетен доход от 1,43 долара на акция. Компанията спря да прави прогнози по време на пандемията от коронавирус, но финансовият директор Лука Маестри заяви пред анализатори, че очаква подобна динамика и през следващото тримесечие.

Apple е на път да отбележи спад в приходите за три поредни тримесечия, какъвто не е наблюдаван от 2016 година насам, отбелязва MarketWatch. Тя беше единствената голяма технологична компания, която предупреди в своите насоки за първото тримесечие, че приходите ще продължат да намаляват. За трети път от десетилетие печалбите на компанията падат за няколко поредни тримесечия.

Приходите от продажбата на смартфони на Apple през второто финансово тримесечие са нараснали до 51,33 млрд. долара – от 50,57 млрд. долара година по-рано. Уолстрийт прогнозира приходи от 48,9 милиарда долара, но компанията обяви рекордни приходи от продажбата на iPhone.

През последното тримесечие Apple добави поддръжка за изпращане на спешни съобщения чрез сателит в шест нови държави – услугата вече е внедрена в 12 страни по света.

Apple регистрира рязък спад в търсенето на компютри, което беше очаквано, като се имат предвид данните на Gartner, че световният пазар на компютри през първото тримесечие на 2023 г. е намалял с 30% спрямо същия период на 2022 г. Паричните постъпления от продажби на компютри Mac през второто финансово тримесечие паднаха до 7,17 милиарда долара (срещу пазарни очаквания от $7,7 млрд.) – от 10,44 милиарда долара година по-рано.

Бизнесът с носима електроника, аксесоари и домашни устройства намалява от 8,81 милиарда долара до 8,76 милиарда (при прогноза от 8,5 милиарда долара ).

Приходите от продажби на iPad в периода януари-март 2023 г. намаляват до 6,67 милиарда долара спрямо 7,65 милиарда долара за същия период на 2022 г. (анализаторите очакваха 6,7 млрд. долара).

В същото време приходите от услуги App Store, Apple Music, Apple Pay и iCloud се увеличиха през второто фискално тримесечие от 19,82 милиарда долара до 20,91 милиарда долара на годишна база.

Коментар