TSMC планира завод в Германия за 10 млрд. евро

TSMC е на път да реализира проект за производство на чипове в Германия
(снимка: TSMC)

Тайванският производител на чипове TSMC преговаря с европейски партньори за отпускане на 10 милиарда евро за изграждане на завод в Саксония, Германия. Става въпрос за съвместно предприятие между TSMC, NXP Semiconductors NV, Robert Bosch GmbH и Infineon Technologies AG.

Предполага се, че проектът ще получи държавни субсидии, а бюджетът му ще бъде поне 7 млрд. евро, твърди Блумбърг, позовавайки се информирани източници, пожелали анонимност. Общата инвестиция вероятно ще бъде около 10 милиарда евро.

Окончателното решение за изграждане на завода все още не е взето и плановете може да се променят. Пресслужбата на TSMC заяви, че компанията все още оценява възможността за изграждане на завод в Европа, без да навлиза в подробности. Представители на NXP, Bosch, Infineon и германското министерство на икономиката са отказали коментар за проекта с TSMC.

Тайванският договорен производител на чипове от години обмисля възможността да отвори производствено предприятие в Германия, най-голямата икономика в Европа. Марк Лиу, председател на борда на директорите на TSMC, разкри тези планове пред акционерите още през 2021 г. Според изпълнителния директор Cи Cи Уей, европейският завод ще се специализира в производството на чипове за автомобилния сектор.

Предполага се, че предприятието в Германия, за което TSMC може да получи разрешение за строеж през август тази година, ще произвежда 28-нанометрови чипове. Ако проектът бъде одобрен, това ще е първият завод на TSMC в Европейския съюз.

TSMC е най-големият договорен производител на полупроводници в света и основен доставчик на чипове за Apple. Компанията произвежда повечето от продуктите си в Тайван, но наскоро започна да се разширява в САЩ и Япония в отговор на опасенията на клиентите относно геополитическото напрежение и риска от потенциален конфликт между Китай и Тайван.

По-рано ЕС прие „Закон за чиповете” (European Chips Act), който предвижда държавна подкрепа на европейската полупроводникова индустрия за над 43 милиарда евро. На 2 май в Дрезден се проведе церемония по първата копка на завода за полупроводници на Infineon. В административния център на Саксония произвеждат също GlobalFoundries и Bosch.

Производителите на чипове обикновено изграждат фабрики в клъстери, което позволява на предприятията с висока стойност да се възползват от съществуващата инфраструктура и работна сила.

Коментари по темата: „TSMC планира завод в Германия за 10 млрд. евро”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    10 млрд евро за 28нм ?
    Сащ получиха 5нм…

Коментар