Дигиталната трансформация подхранва бизнеса на Equinix

Equinix има 2 центъра за данни в България, захранвани със 100% зелена енергия
(снимка: Equinix)

Доставчикът на дигитална инфраструктура и услуги за взаимосвързаност Equinix отчете близо 2 милиарда щатски долара приходи за първото тримесечие на 2023 г., което е 15% увеличение, в сравнение със същия период на миналата година.

За цялата 2023 г. компанията очаква увеличението на общите приходи да варира между 13 – 14% спрямо предходната година. Търсенето на услуги за дигитална трансформация подхранва бизнеса на Equinix, тъй като компанията дава възможност на клиентите да получат достъп до важните локации, партньори и решения.

През тримесечието Equinix сключи приблизително 4 000 сделки с повече от 3 000 клиента. Към момента компанията разполага с 210 точки за директна свързаност с облака (on-ramps) на 46 пазара. Повече от половината градски зони, в които работи Equinix, сега предлагат две или повече възможности за директна облачна свързаност с най-големите клауд доставчици.

Equinix има 2 центъра за данни в България – SO1 и SO2. Вторият беше открит през 2019 г., като инвестицията е на стойност 19 милиона долара. Сградата се захранва със 100% зелена енергия – практика, наложена от първия център на Equinix в София от 2016 г. насам.

Междувременно Equinix обяви нов етап от 30 TB/s (терабайта в секунда) пиков трафик в своите глобални центрове за данни – най-високият от всички компании в индустрията. Това е еквивалент на стрийминг на 10 милиона предавания с висока разделителна способност, излъчвани едновременно в Netflix, или провеждане на 25 милиона видео разговори едновременно

Глобалната платформа на Equinix обхваща 248 центъра за данни в 71 градски зони в 32 държави с 50 големи проекта в етап на изграждане, включително инвестиция от $50 милиона в Монреал, подкрепа на пет нови соларни ферми в Испания и изграждане на нов център за данни в Барселона.

Equinix продължава да разширява своето портфолио от услуги за центрове за данни с четири обекта във Франкфурт, Париж, Сингапур и Сидни и четири новоодобрени проекта във Франкфурт, Лагос, Мелбърн и Рио де Жанейро. Компанията изпълнява 10 xScale проекта, които се очаква да осигурят повече от 90 мегавата капацитет, след като бъдат отворени.

През тримесечието Equinix участва в създаване на един от най-мощните квантови компютри, достъпен за бизнеси по целия свят. Услугата Quantum Computing-as-a-Service (QCaaS) предлага изчислителни възможности, които са 158 милиона пъти по-бързи от най-добрите опции днес.

Генеративният изкуствен интелект (Generative AI) също е във фокуса на компанията. Бизнесът може да се възползва от AI възможности без да му се налага да изгражда свой модерен център за данни на стойност $100 милиона, за да обучи собствен модел на AI.

Въпреки икономическите колебания, облачната индустрия се оказа издръжлива и стабилна, защото бизнесите продължават да инвестират в изграждане на критична дигитална инфраструктура: от захранване на глобалните финансови пазари и поддръжка на основни услуги до доставчиците на услуги на първа линия и тяхното цифрово присъствие и свързаност, подчертава финансовият доклад на Equinix.

Коментар