Създателят на С++ пристига у нас за световна среща по стандартизация

Бярне Строуструп, създател на C++, професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк (снимка: Chaos)

Създателят на програмния език С++ и членове на Международния съвместен технически комитет, разработващ стандартите за С++, пристигат в България. Те ще обсъждат бъдещето на технологиите в областта на високопроизводителните изчисления и ще участват в световна среща по стандартизация на C++, която за първи път се провежда в страна от Източна Европа.

Бярне Строуструп, създателят на C++, е професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк. Той и Брайс Еделстийн Лилбак, председател на работната група Library Evolution към Международния комитет по стандартизация ISO/IEC/JTC 1/SС 22 за С++ и Principal Architect на Nvidia, идват в София на 9 юни 2023 г. и ще се включат в конференцията „C++: пътища и перспективи”, посветена на развитието на стандартите за програмния език С++.

По време на събитието представители на българската група експерти към ISO/IEC/JTC 1/SС 22/WG21 за С++ ще обсъдят как местната технологична общност може да участва във формирането на бъдещите стандарти. В дискусията ще участват професионалисти с дългогодишен опит в работата със С++: д-р Васил Василев, Петър Димов, Станимир Луканов, Васил Керемидчиев, Иван Комитов и Михаил Михайлов, както и представители на Българския институт за стандартизация.

Конференцията се организира в Интер Експо Център от софтуерните компании VMware и Chaos в партньорство с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На събитието са поканени програмисти, представители на български компании и университети.

Повод за идването на Бярне Строуструп и Брайс Еделстийн Лилбак в България е провеждането на редовна среща на работната група WG21 към международния комитет ISO/IEC/JTC 1/SС 22 от 12 до 17 юни във Варна. Групата е ангажирана с разработване и приемане на стандартите за програмния език С++.

Повече от 100 световноизвестни експерти в областта на езиците за програмиране ще работят съвместно по новата версия на програмния език (C++ 26). В рамките на срещата ще бъде окончателно финализиран стандартът C++23 и официално ще започне работата по C++26, като ще се разглеждат най-новите предложения за развитие на езика.

България е първата държава от Източна Европа, която е домакин на среща на подкомитета от основаването му през 1989 г. досега. Подготовката за това уникално за България събитие започва още през 2017 година, когато С++ ентусиастът и технологичен консултант към Princeton University д-р Васил Василев успява да представи България като ключова дестинация за работната група. Партньори на срещата на WG21 в България са софтуерните компании Chaos и VMware, както и Българският институт по стандартизация.

До 2015 година България не е имала официално представителство в процеса по стандартизация на езиците за програмиране и в частност в работната група WG21, занимаваща се със стандартизацията на езика С++. Днес националният комитет БИС/ТК 57 „Информационни и комуникационни технологии” е активен член на ISO/IEC/JTC 1/SС 22, поясни д-р Васил Василев.

Бярне Строуструп започва да разработва C++ през 1979 г. Първоначално програмният език е базиран на C, но в него е добавена подобрена типова система, която поддържа обектно-ориентирано и шаблонно програмиране. От 90-те години на XX век C++ е един от най-популярните езици за програмиране. Приложението му е изключително разнообразно. Използва се за създаване на операционни системи, уеб браузъри, компилатори, графични платформи и други системни компоненти.

С++ все по-често се използва за преносими устройства, автомобили, умна техника и роботи, графични приложения, сървъри, научни изчисления, както и винаги, когато се търси максимална производителност на сравнително ниска цена. Използването на този език за програмиране в България е силно застъпено във водещите технологични компании, които  създават решения, използвани от милиони потребители по цял свят.

„С++ намира приложение във всички индустрии и в напреднали научни и инженерни проекти, като марсоходите на НАСА. Използва се в съвременния автомобилен софтуер, в медицинските устройства и е в основата на повечето разработки с изкуствен интелект или машинно самообучение (AI/ML). Той е почти навсякъде и в софтуерната инфраструктура. Работата на групата по стандартите е от съществено значение за продължаващия успех на С++”, коментира Бярне Строуструп.

Перспективите пред използването на С++ стават все по-големи. Това се дължи на бързото развитие на хардуера и графичните технологии, както и на нарастващата нужда от все повече и по-качествени визуализации във всяка една сфера на живота ни, подчерта Васил Керемидчиев, член на групата български експерти в WG21 за С++ и Технически директор в Chaos. „Световната среща на ISO/IEC/JTC 1/SС 22 ще даде възможност участниците в нея да се запознаят с високото ниво на технологични решения, които се създават в България”, добави той.

С++ е основен език за програмиране, жизненоважен за голяма част от модерната инфраструктура и технологии. Той е навсякъде – от най-малките компютри в света в нашите лични устройства до най-големите суперкомпютри и центрове за данни, посочи Брайс Еделстийн Лилбак. „Технологичните стандарти работят само, когато всички са представени. Затова се радвам да видя как страни като България допринасят за развитието и насоките на С++”, каза специалистът.

Коментар