Разширение на C# търси „златната среда”

coding-insMicrosoft напредва с проект за разширение на езика за програмиране C#. Разработката е в ход от четири години и вече са налице първите успехи.

В блога си ръководителят на проекта Джо Дъфи пише, че крайната цел е създаване на език с отворен код, но все още предстои работа за постигането й. По неговите думи, в близко време ще бъде напълно готов компилаторът Roslyn.

Дъфи обосновава нуждата от разширение на C# с помощта на графика, която показва, че някои езици за програмиране имат по-висока производителност, а други – по-добри възможности за обезпечаване на сигурност.

Разширението на C# ще балансира между производителността и сигурността в езициите за програмиране

Разширението на C# ще балансира между производителността и сигурността в езициите за програмиране

„Нашата главна цел е да изясним дали наистина потребителите трябва да избират между тези два квадранта. С други думи, съществува ли „сладко място” (златната среда), което съчетава в себе си и едното, и другото. След няколко години работа, вкл. над огромна база с кодове, смятам, че отговорът ще бъде да!”, коментира Дъфи.

Разширението на C# се характеризира с асинхронно програмиране в голям мащаб, нов профил на грешки, модерен фреймуърк и редица други възможности. „Очаквам с нетърпение деня, когато ще можем да споделим реалния код”, завършва Джо Дъфи.

Коментари по темата: „Разширение на C# търси „златната среда””

добавете коментар...

  1. (o:

    Борисе, “златната среда” в българския език има ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО ЗНАЧЕНИЕ, особено когато е в кавички.

    Вадиш дума от израз, и започваш да я интерпретираш, както на теб ти изнася. Що направо не станеш един лингвист? Моето мислене било ограничено. А, твоите възвишени, комплексни и уникални мисли не могат да бъдат ограничени от прост език като Българския, очевидно.

    Авторите поне да махнат кавичките, да може да се интерпретира по-общо (макар и “златна среда” да няма нищо общо със sweet spot).

    От горе на всичкото, взех, че прочетох оригиналната статия, и там става изключително ясно, че тия момчета от MS се напъват да направят изключително бърза платформа. Очевидно целта на графиката е да внуши, че те ще постигнат ефективността на C++11.

    Оптимизациите на Java и .NET по никакъв начин не съм казвал, че спират. Но, не виждам к’во искаш да кажеш, отбелязвайки, че не спират да се развиват. Да не би другите платформи да са спрели? C++14 може би е писан около 1980-та година?

    Защо подпъхваш темата за скоростта на разработка така небрежно, използвайки факти от 2005 година? Сега сме 2014 – C++11/C++14, Boost библиотеките. Дори MS напоследък се напъват сериозно с ”Going native” и C++ по Channel 9.

    На интервюта за работа не ходя от известно време, едва ли скоро ще ми се наложи.

  2. Борис

    (o:, не съм имал предвид среда за разработка под Environment, ако имах щях да пиша IDE. Говорех за лексика и за да ти обясня какво може да значи “среда” в българският идиоматичен израз “златната среда” ползвах environment, за да не обяснявам с десетки думи на български. “среда” като природна среда, обкръжение и т.н

    Очевидно мисленето ти е твърде ограничено, за да разбереш какво ти казвам.

    Не съм и твърдял, че .net или java или който и да е интерпретиран език може да стигне изчислителната производителност на c++ (макар, че производителността му относно скоростта на разработка е значително по-ниска).
    Казах единствено, че има място за оптимизация. За да не го разбираш това трябва да си наистина умствено увреден, защото в момента нито java нито .net са стигнали оптимален performance.

    Учудва ме, че се доказваш пред мен. Не си спомням да съм го искал от теб или да съм те питал. Доказвай се там където има смисъл – на интервю за работа примерно. Съмненията в собствените ти знания и подобни опити за доказване не бива да занимават останалите читатели и коментатори. Вземи си бележка!

  3. (o:

    Борисе, Борисе-е-е-е-е, Бборисе,

    1. Environment, в смисъла на Development Environment, т.е. Среда за разработка, съдържа редактор и инструменти за разработка на софтуер, само част от които е компилаторът.

    Но, самият компилатор Е САМОСТОЯТЕЛЕН. .NET е платформа (framework), JIT компилаторът е неразделна част от нея, и седи на компютри, които не разполагат със среда за разработка на софтуер, било то златна или не.

    Оттук следва и простият извод, че НЕ става дума за средата за разработка.

    От горе на всичкото, е абсурдно “sweet spot” да го тълкуваш като “златна среда”.

    2. Научи какво е стеков процесор, какво е регистров процесор, какво е Виртуална Машина (ама, не само VirtualBox и VMware), после научи какво е JIT и какви са предимствата и недостатъците му.

    После вземи да разбереш как точно този управляван код е стабилен. Как се правят едни безкрайни проверки на типове, граници на масиви и прочее, които са приложими и за неуправляван код, но правят кода тромав и бавен.

    След това упражнение, може и да разбереш защо нито .NET, нито Java имат шанс някога да изравнят C++, пък какво остава за C.

  4. yogi

    Windows-Златната Боза!

  5. Борис

    Коректно е. Идиоматичните изрази не бива да се възприемат буквално… макар че “среда” може да се разглежда в смисъла на environment. Израза “златна среда” има смисъла на оптимум, което е точно това което имат предвид Майкрософт.

    Не мисля, че е невъзможно интерпретирания код да постигне по-висока скорост и да доближи компилирания, но и в статията не се казва за какъв тип език става въпрос и дали ще е базиран на .net, дали ще е интерпретаторен въобще и т.н.

    Иначе браво, на автора, че е редактирал 🙂

  6. (o:

    “Златната среда” не е много коректно като заглавие, защото се разбира все пак среда, т.е. добър баланс между скорост на работа на кода, стабилност и бързина при разработка.

    Това, което MS твърдят, че ще направят, е да максимизират скоростта на работа на софтуера, без да губят стабилност и бързина при разработка.

    Ще им се …

  7. Борис

    sweet spot е “златната среда” на български

  8. (o:

    Изненадващо вълшебство, с което managed code изведнъж ще достигне скоростта на компилиран код … а, на един мармот вече му писна от тоя станиол …

Коментар