GSM връзки скоро и на Антарктида

Изследователите на Антарктида ще могат скоро да ползват не само спътникова, но и клетъчна мобилна връзка. Range Networks ще позволи на хората на континента да комуникират помежду си чрез обикновени мобилни телефони, а с останалия свят – чрез спътников канал.

Системата ще замени традиционните комуникации, ползвани от изследователите на работните им места. Решението на Range Networks ще позволи на жителите на Антарктида да останат свързани помежду си, независимо дали има или не спътников сигнал. При това, местната връзка е по-надеждна, удобна и евтина, пише AllThingsD.com.

Range Networks ще свърже до 400 мобилни и 800 стационарни IP телефона и ще предава данни от различни сензори. Антарктическият проект се реализира от около една година на тихоокеанския остров Макуори и сега е готов за пренасяне на самия континент. Базова станция ще бъде монтирана и на научно-изследователски кораб.

Технологията стъпва на стандартни GSM телефони, а за управление на базовите станции се използва софтуер OpenBTS с отворен код. Проектът разчита на опита от изграждане на подобни мрежи в други отдалечени места, вкл. Оахаку (Мексико), Папуа (Индонезия) и южна Замбия.

Коментар