Японска делегация посети института INSAIT в София

Министърът на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура водеше японската делегация при посещението ѝ в INSAIT (снимка: Илиан Телкеджиев / предоставена от SiteMedia Consultancy)

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония – Ясутоши Нишимура и делегация от японски бизнес лидери посетиха Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

По време на посещението на японската делегация бяха обсъдени възможности за разширяване на бизнес контактите в сферата на технологиите, както и подписване на съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в ИТ сектора и в областта на иновациите между двете страни.

Визитата съвпадна с първата година от откриването на института в София – през април 2022 г. По-късно, през август 2022, световно-признатият учен в сферата на изкуствения интелект проф. Люк Ван Гоол се присъедини към екипа на INSAIT, благодарение на инвестиция от SiteGround. В момента институтът работи по няколко иновативни изследователски проекти.

Посещението на японския министър и бизнес делегацията е събитие от изключителна значимост за INSAIT и българската технологична екосистема, коментира научният директор на института – проф. Мартин Вечев.

INSAIT организира и среща на представителите на японската бизнес делегация с обещаващи български стартъпи като LatticeFlow, Alcatraz AI, AMPECO, LimeChain и др. От японска страна присъстваха изпълнителни директори на водещи компании като Hitachi, NEC, Mitsui, Sumitomo, Murata и др.

Коментар