Холандци пуснаха на пазара 5-кубитов квантов процесор

5-кубитовият процесор Soprano може да изиграе ролята на „Intel 4004” за квантовата индустрия
(снимка: QuantWare)

Холандският стартъп QuantWare пусна в свободна продажба 5-кубитов квантов процесор, базиран на свръхпроводници (свръхпроводящ процесор за квантови компютри, QPU). За разлика от повечето други играчи, които предлагат квантови изчисления предимно като облачна услуга, QuantWare доставя своя QPU като самостоятелен продукт.

5-кубитовият квантов процесор Soprano е собствена разработка на QuantWare.  Той стъпва на трансмони – зарядни кубити, базирани на свръхпроводници, които намаляват значително чувствителността към зарядния шум. Подобни технологии се използват в квантовите системи на Google, IBM и Rigetti.

Компанията не разкрива цената на своя квантов процесор Soprano. Но всеки желаещ може да поръча процесора през уебсайта на QuantWare, а разработчикът обещава време за доставка в рамките на 30 дни.

В неотдавнашно съобщение за пресата  фирмата заяви, че „първият в света свръхпроводящ квантов процесор” вече е на разположение за клиентите и, че „потенциално ще ускори квантовата изчислителна революция”.

Soprano се изготвя по технологии, съвместими с тези на традиционните процесори
(снимка: QuantWare)

Компаниите, които се интересуват от експерименти с квантови изчисления, често се сблъскват с бариери от големи предварителни инвестиции за разработка и производство на свои собствени компоненти.

„Нашият QPU Soprano е това, което беше Intel 4004 за пазара на полупроводници”, казва съоснователят на QuantWare – Матийс Рийлаарсдам. „Свръхпроводящите кубити са силно адаптивни, лесни за управление и мащабиране. Тази практичност със сигурност прави свръхпроводящите квантови процесори най-вероятният кандидат за квантови изчисления в краткосрочен план”.

Soprano има настройваема топография на кубита. Списъкът от функции за тази цел включва филтри на Пърсел, въздушни мостове и патентована от QuantWare конфигурация на свръхпроводящ силициев преход.

Според компанията, квантовият процесор Soprano ще може да гарантира точността на всеки кубит на ниво от 99,9%, което означава контролируемо ниво на грешки. Разработчиците убеждават, че пет кубита са достатъчни за нуждите на потенциалните клиенти – изследователски лаборатории на институти и университети.

Създаването на кубити на основата на трансмон придоби популярност, благодарение на съвместимостта с технологията за изготвяне на традиционни процесори. Квантовите трансмон чипове могат да се управляват и от радиосигнали с милиметрова вълна.

Недостатъкът на тази технология е необходимостта от използване на специално хладилно оборудване и охлаждане на свръхпроводниците с течен хелий до температури, близки до абсолютната нула. Това повишава изискванията към RF оборудването за обмен на сигнали между охладения процесор и управляващата апаратура, работеща при стайна температура.

Технологията за кубити на основата на трансмон стана популярна, поради своята достъпност
(снимка: QuantWare)

Поради високата си цена, досега квантовите процесори бяха достъпни главно за големи компании като IBM и Google, които доминират в разработката на квантови изчислителни системи. Свръхпроводящият квантов процесор на QuantWare премахва тази бариера и изравнява шансовете за изследователски екипи от всякакъв размер.

В бъдеще новият квантов процесор Soprano може да се превърне в така чакания от индустрията инструмент за ускорено развитие на пазара на квантови изчисления.

Коментари по темата: „Холандци пуснаха на пазара 5-кубитов квантов процесор”

добавете коментар...

  1. Max

    До Ехо
    Разбира се, че има Холандци, както има и Софиянци.Ганьо е чул нещо пред блока но не го е разбрал.Образовай се малко преди да говориш глупости.

  2. FMC

    Е, то няма и Гърция, ама… Предполагам няма и немци, унгарци и така нататък. А, щях да забравя и и македонците 🙂

  3. до ехо

    няма значение те как се именуват, а ти как ги именуваш. .ако си достоен и свободен няма защо да играеш по кавала им.

  4. Ехо

    Нямате никакви редактори, а за журналисти да не говорим. Няма вече такова нещо като “холандец/холандци”. Сменено е името официално на Нидерланция , съответно нидерландец/нидерландци

  5. Пич

    Има нещо с името изпържен. Почини си малко от интернет дошъл ти е в повече

  6. Д. Д.

    Има нещо с името бот. Но има вид енергия с името минус. Когато поставяш под 6 0 градуса, с ширина 8.10мм на дълбочина около половин метър, може да съборе дърво, стена, сграда. Има нова наземна мрежа, клетъчна, с име ИД. Има кодове към всички държави, но има които са ВИП. Сърбия, Турция, Украйна, Русия, Франция, определени от Африка, Азия, Америка, Индия, Китай и Япония. Една брънка, връзка, да се прекъсне, всичко е до там. Русия не гледа, тя може, тихо да. Изиграе най голямата партия наречена ШАХ.

Коментар