Тайван влага $300 млн. в кадри за чип индустрията

Мощната чип индустрия на Тайван се сблъсква с недостиг на подготвени кадри
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Правителството на Тайван и големите производители на чипове в страната ще инвестират най-малко 300 милиона долара в програми за обучение на специалисти за полупроводниковата индустрия. Планът цели да защити местната икономика, тъй като САЩ и Китай стимулират собственото си производство на чипове и подготвят собствени кадри.

Тайванската TSMC, най-големият производител на чипове в света, и нейните местни партньори като MediaTek и Powerchip Semiconductor Manufacturing, заявиха пред Nikkei Asia, че ще подкрепят кампанията за създаване на допълнителни висши учебни заведения с подобен профил. Талантите са ключови за поддържане на конкурентоспособността на микроелектронната индустрия – сектор, пряко свързан с националната сигурност, казват фирмите.

Планът на правителството идва в отговор на заявка от големите компании, които търсят държавна помощ за справяне с недостига на квалифицирани работници още от май миналата година, коментира източник на Nikkei Asia, информиран за намеренията на властите и полупроводниковата индустрия в страната.

Повече от дузина компании, ангажирани в изготвянето на чипове – от проектирането и производството до опаковането и тестването – са участвали активно в дискусиите за създаване на профилни училища. Те очакват, че търсенето на висококвалифицирани специалисти в тази област ще бъде още по-високо в следващите години.

Недостигът на специалисти за нуждите на полупроводниковата индустрия е неизбежен проблем, който трябва да бъде решен в близко бъдеще, казват представителите на бизнеса.

Нов закон ще опрости изграждането на структура за обучение, по-специално ще позволи на университетите да създават висши училища, които могат да работят независимо и да привличат финансиране от водещи технологични групи, както и от Националния фонд за развитие – основният механизъм за финансиране на жизненоважни области на тайванската икономика.

Законът гласи, че новите структури „не могат да работят с китайски компании или да получават финансиране от китайски организации”. Те също така трябва да следят как завършилите се реализират на пазара на труда след дипломирането си и „да ги насочват с приоритет към кариера в Тайван”.

Коментар