Европа става втора сила в батериите за електромобили

Европа се очертава като втория по големина производител на EV батерии след Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

През последните години в Европа са възникнали общо 38 производители на батерии за електрически превозни средства (EV). В резултат на това се очаква към 2025 г. континентът да се превърне във втората по големина верига за доставки на EV батерии след Китай, според източници от индустрията.

Изчисленията показват, че веригата за доставки на EV батерии в Европа ще има общ годишен производствен капацитет от 460 GWh през 2025 г. и 1144 GWh през 2030 г. Според публикация на Digitimes, подобен капацитет ще задоволи на 90% търсенето на батерии за новите електромобили, продавани на европейския пазар.

Повечето от новите производители получават инвестиции или си сътрудничат с европейските автомобилни гиганти. Volkswagen (VW), Daimler, Renault и Volvo планират да инвестират в производството на EV батерии чрез създаване на собствени фабрики или съвместни предприятия, както и да си сътрудничат със съществуващи доставчици на батерии.

Daimler, например, инвестира в китайския производител на батерии Farasis Energy (GanZhou), който ще създаде фабрика в Източна Германия специално за доставки на Daimler, според източниците от индустрията.

Базираните в Китай Contemporary Amperex Technology и BYD и южнокорейските LG Energy Solution, SK Innovation и Samsung SDI, които са производители на батерии от ниво EV-1 в световен мащаб, вече са създали или изграждат фабрики в Европа.

Освен това стартъпите Verkor, Britishvolt и Italvolt ще произвеждат батерии за електромобили съответно във Франция, Великобритания и Италия, твърдят източниците.

Коментари по темата: „Европа става втора сила в батериите за електромобили”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Симо 23/07/2021 02:09 потъва ти мозъка … в прекия смисъл. И “надали” ще изплува скоро. Горе долу като на всички позитански тромби дето са денонощно из тоя сайт.

  2. Симо

    Срещнали се двама приятели философи и единият казал на другия “Дали”, другият мислил малко и му отговорил”Надали”
    Европа потъва и в прекия смисъл и технологично, прецакаха си хората със заключвания и факсини…от тук нататък нови и перспективи технологии ще могат да създават само неФаксинираните

  3. Anonymous

    Гащник , недей обиждай новата германскио-китайска марка Volksdwagen.

    Санкции за VdW.

  4. Blah

    Volksdwagen?! Сериозно?

Коментар