БАСКОМ е против вдигането на максималния осигурителен доход

Един зает в софтуерния сектор генерира в бюджета над 22 400 лв. от данъци и осигуровки
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерните компании от БАСКОМ се противопоставят на идеите на Министерство на труда и социалната политика за повишаване на максималния осигурителен доход като начин за увеличение на пенсиите, става ясно от писмо на асоциацията до служебните министри на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев.

БАСКОМ иска спешна среща и изразява тревога от непрекъснато завръщащата се в дневния ред на обществото тема за увеличение на максималния осигурителен праг – „необосновано, без анализ и оценка както на текущата бизнес среда, така и на очакваните последствия”, посочват от асоциацията.

Според представителите на ИТ бизнеса, това е „прибягване до най-лесното, но неустойчиво решение – посягане върху доходите на заетите в софтуерния сектор, който оперира изцяло на светло, при прозрачни условия и високи етични стандарти”.

В сектора са заети над 34 хил. специалисти, част от крехката средна класа, които солидарно създават устойчивия гръбнак на обществото, припомня БАСКОМ.

Компаниите, в които тези специалисти се трудят и създават своя интелектуален продукт, допринасят към бюджета с над 4% от БВП и заплащат едни от най-високите осигуровки и данъци в България – един зает в сектора генерира за бюджета повече от 22 400 лв. под формата на данъци и осигуровки, което е три пъти повече от средното за страната.

На този фон от БАСКОМ предупреждава, че позитивното развитие на българската софтуерна индустрия  не бива да се тълкува като даденост, а да бъде обект на активна грижа, ежедневна работа, но и дългосрочно планиране и визия в непосредствен диалог между държавата и бизнеса.

Коментари по темата: „БАСКОМ е против вдигането на максималния осигурителен доход”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Няма причина за увеличение, и 1000 да е пак е много за това което получаваш.

Коментар