Оптимизъм за ИТ бизнеса в България

Приходите от ИТ услуги ще отбележат най-голям ръст тази година на пазара у нас

Приходите от ИТ услуги ще отбележат най-голям ръст тази година на пазара у нас

Ръст между 4 и 10 процента в различните пазарни сегменти очаква ИТ бизнесът в България през настоящата година, сочи проучване на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

На фона на задаващите се мобилни и облачни решения, най-голям ръст ИТ компаниите очакват в приходите от услуги, следвани от продажбите на софтуер и консумативи.

По отношение на продуктовите линии, фаворити на ИТ фирмите за ръст през 2015 г. се оказват смартфоните, следвани от ултрабуците и лаптопите, според анализа на CBN.

B2B клиентите и изненадващо държавната и общинска администрации (вероятно заради задаващите се местни избори) имат най-големи очаквания за повишаване на продажбите на ИТ бизнеса през 2015 г.

Въпреки оптимистична картина, идват и прогнози за ръст на сивия пазар в ИТ бизнеса. Учудващо оценката за нерегламентирания пазар в София се оказва в пъти по-голяма от размера в страната, отбелязва CBN.

ИТ дилърите и риселърите в България, работещи с крайни клиенти, продължават да са най-недоволни от ценовата политика, лошото поддържане и обслужване, а през последните години и от рекламата и маркетинга на ИТ хардуера и софтуера, доставян в страната.

ИТ бизнесът, опериращ на пазара в България, е представен от над 1000 активни компании с годишни продажби за над 1 милиард лева, сочи анализът на CBN.

Коментар