Android ще архивира по подразбиране в Google One

Бекъпът на Android устройства в Google One ще бъде по-разширен и унифициран
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на смартфони с Android скоро ще могат да архивират повечето си данни директно от настройките на операционната система. Ако по-рано копия на някои материали можеха да бъдат направени само с приложението Google One, сега подобна функционалност ще работи без инсталиране на допълнителен софтуер.

Системата за актуализиране „Backup by Google One” ще замени обичайния механизъм за архивиране на Android, достатъчна ще бъде само синхронизирането с облака, пояснява 9to5Google.

Сега по подразбиране се правят резервни копия на информация за приложения, SMS съобщения, история на обажданията, контакти, настройки на устройства, вкл. Wi-Fi мрежи и пароли, тапети, настройки на дисплея, информация за езици, час и дата и настройки на метода за въвеждане. Резервното копие на Google One ще бъде по-разширено и унифицирано.

Потребителите ще могат да запазват MMS съобщения, снимки и видеоклипове директно от контролния панел в настройките на смартфона. По-рано Google предостави възможност за съхранение на MMS-и, но тази функция беше достъпна само за потребители на Google One. Сега потребителите не трябва да правят отделни настройки за различни видове съдържание.

Въпреки, че брандът е Google One, системата за архивиране ще бъде достъпна за всички профили в Google. Заслужава да се отбележи, че потребителите могат да ползват безплатно само 15 GB за съдържание, като за допълнителен обем ще трябва да доплащат.

Устройствата от Android 8.0 нагоре вече получават възможност за създаване на резервни копия в Google One. Новата функционалност ще стане масово достъпна през следващите седмици, съобщи Google. Компанията ще разкрива повече информация с разпространението на актуализацията.

Коментар