Вдигат хитро RAM паметта на смартфоните до 20GB

Смартфоните скоро ще осигуряват на потребителите по 20GB оперативна памет
(снимка: CC0 Public Domain)

Оперативната памет (RAM) в смартфоните продължава да нараства, макар и с някои трикчета от страна на производителите – по-конкретно чрез заделяне на част от постоянната флаш памет за виртуална RAM.

Неотдавна китайският производител ZTE намекна за 20GB RAM в смартфоните си, а сега компанията представи официално технологията за тази цел, наречена Memory Fusion Technology Pro, съобщи Sparrownews.

Тя работи по същия начин като в смартфоните Vivo, Oppo и Xiaomi: във флаш паметта се създава виртуална RAM (в случая 8GB). И ако смартфонът има 12GB физическа RAM, към нея се добавят още 8 GB във виртуалния дял и и така се получават общо 20GB.

ZTE казва, че липсата на достатъчно RAM е един от петте основни проблема на съвременните смартфони. Голямото количество физическа RAM обаче води до увеличаване на цената на устройствата и затова ZTE прилага по-лесен и евтин начин за разширяване на оперативната памет.

Но решението Memory Fusion Technology Pro е нещо повече от виртуален дял във флаш паметта. За да работи всичко правилно, трябва да се изпълнят редица условия.

Първо, флашът трябва да бъде бърз – UFS 3.1 е добре, но не и бавен eMMC. Второ, количеството виртуална памет трябва да е достатъчно голямо. Трето, механизмите за управление на фонови процесори трябва да се адаптират, предвид допълнителния виртуален дял.

Очевидно Memory Fusion Technology Pro ще се появи в бъдещите смартфони ZTE, а във вече пуснатите на пазара модели технологията може да стане достъпна със следваща актуализация на фърмуера.

Коментари по темата: „Вдигат хитро RAM паметта на смартфоните до 20GB”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Пич,добре е да си купиш един буквар.
    Определено имаш нужда .
    След това се пробвай да пишеш отново.

  2. Anonymous

    Пич,добре е да си купиш един буквар.
    Определено имаш нужда .
    След това се пробвай да опишеш отново.

  3. Ender

    Пич, като не разбираш не се обаждай. Какви облаци, какви 5 лева? Заделят част от ssd-то за swap, нищо ново под слънцето. При windows му казват page file, при linux му казват swap.

  4. mdmark

    Тъпак голям си ти грамотнико!

  5. Анонимус

    Хора- Технократи: Забога купувайте Micro SD карти и външни харддискове. Сторят ли го с телефоните и лаптопите с тяхната SSD памет. След 2-3 години ще е ужасно скъпо да си купиш памет. Примера с едно усройство с ОБЩА 20 GB памет, реципрочно създават и разширяват облачната памет вече е 8 GB, физическа 12.
    Да не съм оракул или ясновидец след 10 години на нови усройства след 2031 произведени цялата памет е облачна. RAM-a от наноелектроника ще е фиброелектроника. VR с AR на телефони и лаптопи ще се доближи до Холографска реалност.

  6. Anonymous

    Лаптоп с ГНУ/Линукс може да работи с 2 GB, а 8 GB можеш да правиш всичко. iPhone си работи перфектно дори с 2 GB памет.

  7. Mikhail STANINSKI

    Моят е само с 2гб рам памет и 8гб оперативна памет и батерия от 3400mAh и 32гб вътрешна памет и sd карта

  8. Anonymous

    Първият съвет който мога да ти дам, е да се научиш да ПИШЕШ ГРАМОТНО БЕЗ ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ после всичко ще ти се изясни. Срамно е да не познаваш своят език, а си тръгнал да търсиш съвети за смартфони.

  9. Някой

    Проблемът започва от това че се интегрира web среда навсякъде. Определено това не е никак оптимизирано, но е лесно за разработка и хората (програмистите) го използват. Нормално е да има постоянно недостиг на RAM. Тази, които коментират как Линукс работи с 2 GB RAM не са наясно за интеграцията в смартфона. Определено ябълката са се ориентирали в тази насока да си оптимизират приложенията, но това е възможно само, когато имат тяхната, така наречена, еко среда и контролират всичко

  10. RamTa

    А да не говорим, че едни 8гб са предостатъчни. Стига само телефона да си управлява добре паметта.

  11. Pr0

    Не разбирм защо хора с липса на знания се изказват в коментари А други пишт статии. Това е пълна простотия с виртуалнта памет, никога не бих си купил този смартфон!

  12. Anonymous

    Линукс е за врачански кошници с 1кв рам.

  13. Баи Фичо

    Като гледам кви тъпи коментари наистина новата младеш за никъде уи неставате не ви ли е срам ,едно време като трябваше да слагаш нов Уиндоус трябваше да преинсталирам компа ,а сега е обратното ,преинсталирам и да имаш новия Уиндоус или ше го платиш или ше го намериш пиратски ,си ша ви са и тъпите недорасли коментари

  14. Баи Фичо

    Мои на времето за да си сложиш нов хуиуиндоус тряяше да преинсталирам лаптопа не говори глупости данни се смее цялаааааааа българия

  15. Anonymous

    PR swap sd ?

  16. Георги Зашев

    Мисля да се опитам с ROEHSOFT RAM-EXPANDER , но ще се радвам ако ме посаветвате какъв клас карта трябва да използвам

  17. mimosh

    Навремето за да си сложиш нова версия на Уиндоуса ти трябваше нов компютър.
    Сега е същото със смартфона.

    Питам: Защо един Линукс работи супер на 8ГБ рам, а един смартфон не може?
    При мен телефона е на 3г, с 6ГБ памет, приложенията съм задал да не могат да работят като фонови процеси и телефона си работи. Това че едно приложение се стартира за 1,5сек вместо за 0,5сек не мисля че голям проблем.

  18. Гошш

    Колкото повече рам, толкова по добре! Ако и процесора е мощен всичко си идва на място, но хардуерно, софтуерът е друг проблем, има приложения и игри които забавят телефона, бъгват го и точат батерията.

  19. Кирил

    Е стига сега, това си е всеизвестното на всички ни добавяне на swap/pagefile. Много дъзко, както и очевидно изманно …

  20. Anonymous

    Става са всеки телефон – рутваш, c аparted създавaш и монтирал swap2 пишеш скрип за ram disk на swap2.

Коментар