Samsung изпревари Intel по приходи за тримесечието

За трети път от 2007 г. насам Samsung измества Intel като номер едно в чип индустрията
(снимка: Samsung)

В края на второто тримесечие приходите на Samsung Electronics са били със 100 милиона долара повече от тези на Intel, в резултат на което корейският гигант измества своя конкурент от позицията на най-голям доставчик на полупроводникови компоненти за трети път от 2017 г. насам.

Според анализатори, на които се позовава Уол Стрийт Джърнъл, тази година цените на паметта ще се повишат с 33%, докато приходите от продажби на процесори от всички марки ще нараснат само с 4%. Освен това, предвид намеренията на Intel да продаде собствения си бизнес с чипове памет, приходите на компанията през второто тримесечие ще спаднат от 19,6 на 18,5 млрд. долара, което допълнително ще увеличи изоставането от Samsung.

Intel и Samsung ще продължат да се конкурират на пазара на договорни услуги – корейската компания се надява да увеличи основните си приходи с 20% до края на годината, въпреки че абсолютната им стойност все още не е толкова голяма в сравнение с приходите от продажбата на чипове памет.

Колко скоро Intel ще успее да си възвърне статута на лидер в индустрията по отношение на приходите и дали изобщо ще може да го направи е трудно да се прецени.

Коментар