Църквата критикува имейла и SMS-те

Архиепископ Винсент Николс, глава на римокатолическата църква в Англия и Уелс, се обяви против съвременните средства за комуникация. Според него, прекомерното използване на електронна поща и SMS-и отслабва приятелските отношения и подрива основите на социалния живот, предаде Ройтерс.

Не са пожалени от критика и социалните мрежи, които, според католическия архиепископ, способстват за утвърждаване на мимолетния характер на отношенията между младите хора.

Всяка една от честите раздели увеличава вероятността от самоубийство, предупреждава Винсънт Николс.

Приятелството не е стока за потребление. За да се съхрани то, са необходими сериозни усилия, казва архиепископът в интервю за вестник Телеграф.

Частичният и дори пълният преход към текстови съобщения и електронна поща свидетелства за това, че хората губят навици за междуличностно общуване, което е необходимо за щастлив живот, смята представителят на църквата.

Твърде честото използване на информация в електронен вид оказва "обезчовечаващо" влияние, смята още 63-годишният архиепископ. Хората постепенно губят социални навици и способност да определят настроението на събеседника си по неговите жестове и други проявления на "езика" на тялото.

Социалните мрежи доведоха дотам, че за днешните младежи по-голямо значение има броят на приятелите, а не качеството на отношенията с тях, посочва Винсент Николс.

Неотдавна друг британски духовник, архиепископ Филип Тартаглия, заяви, че не вижда нищо друго в мрежи като Facebook и MySpace, освен загубено време.

Коментар