Първият уебсайт стана на 30 години

Точно преди 30 години се появи първият уебсайт в интернет пространството
(снимка: CC0 Public Domain)

Първата уеб-страница е пусната онлайн на 6 август 1991 г. и днес става на 30 години. Тя е посветена на информация за проекта World Wide Web и изградена от Тим Бърнърс-Лий, известен като „бащата на интернет”.

Уебсайтът работи на компютър NeXT към Европейската организация за ядрени изследвания CERN, написан е на чист HTML.

Първият сайт в света и първият сървър се намират на адрес info.cern.ch. Това се оказва и първата директория със сайтове, които хората използват, преди появата на търсачките.

Първата уебстраница пък се намира на адрес info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Тук потребителите на интернет биха могли да научат технически подробности за създаването на собствен сървър.

През въпросната 1991 г. са създадени общо три уебсайта, все с научна насока. Следващата година броят им рязко нараства – разработени са десетина уебстраници, отново в академичните среди. Към края на 1993 г. в интернет има 623 уебсайта, според проучване на изследователя от MIT Матю Грей.

През 1993 г. всъщност започват да се появяват сайтове, които не са пряко свързани с наука: тогава са родени финансовият портал Bloomberg.com първата уеб-комедия „Доктор Забава”, първата база данни с филми. Днес в интернет има около 1,7 милиарда сайта.

Коментар