Ще следим и сигнализираме за пожари онлайн

При кризи като летните пожари ранното локализиране на огнищата е от решаващо значение
(снимка: CC0 Public Domain)

Интерактивна карта, базирана на ГИС технологии, ще позволи на гражданите да се информират онлайн за ситуацията с пожарите у нас, както и да подават сигнали за нови огнища.

ГИС компанията Есри България създаде дашборд, с десктоп и мобилна версия, на който чрез онлайн форма всеки, който забележи огън, пушек, разрастване на пожар или друго, може да сигнализира, като посочи местоположението и изпрати снимка и описание на ситуацията.

В допълнение на гражданските сигнали, на интерактивната карта е представена и спътникова информация от сензора на НАСА – VIIRS за горещите точки и пожарите не само на територията на България, но и по цял свят, вкл. в съседните страни, където в момента пожарната обстановка е усложнена.

Целта на проекта е чрез възможностите на ГИС технологиите да се подпомогне комуникацията и координацията в обществото ни при извънредни ситуации, поясниха от разработчика на системата.

Интерактивната ГИС карта за пожарите е достъпна в десктоп и мобилна версия
(екранна снимка: Есри България)

„Ресурсите на всяка държава са ограничени и във времена на извънредни ситуации възможността гражданите да са „сензори” и да могат лесно и бързо да подават информация, както и да са навременно осведомени, е от ключово значение”, каза Евгения Караджова, управител на Есри България.

Компанията уточни, че не носи отговорност за подадената информация, нейната достоверност, реакцията или липса на такава към подадените сигнали и евентуални последствия от това.

Коментар