40 милиона американци засегнати от пробив в телеком

Хакери получиха достъп до данните на десетки милиони клиенти на T-Mobile
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от 40 милиона клиенти на американския телеком T-Mobile са засегнати от пробив на данни, призна компанията, обяснявайки инцидента с „изключително сложна кибератака”.

В официално съобщение T-Mobile твърди, че е „предприема незабавни стъпки, за да защити всички лица, които могат да бъдат изложени на риск от тази кибератака”. Компанията увери, че макар престъпниците да са откраднали лична информация, в резултат на пробива не са изтекли финансови данни.

За пробива се разбра след онлайн съобщения миналия уикенд, че престъпници се опитват да продадат голяма база данни, съдържаща онлайн данни за клиенти на T-Mobile, предаде BBC. В понеделник американският телеком потвърди, че хакерите са получили достъп до неговите системи.

Разследването е идентифицирало приблизително 7,8 милиона текущи профили на клиенти на T-Mobile в откраднатите файлове. Престъпниците са получили достъп и до данни за бивши клиенти, както и такива, които са кандидатствали за кредити в компанията – общо над 40 милиона записа.

Изложени на достъп са били приблизително 850 000 имена на активни потребители на предплатени услуги на T-Mobile заедно с техните телефонни номера и ПИН кодове. Операторът е занулил всички ПИН кодове, за да защити клиентите.

„Веднага започнахме задълбочено разследване на тези твърдения и привлякохме водещи световни експерти по киберсигурност, които да помогнат за оценката”, обяви телекомът. „След това открихме и незабавно затворихме точката за достъп, за която смятаме, че е била използвана за незаконно влизане в нашите сървъри”.

По-рано, през 2015 г., хакери откраднаха личната информация на 15 милиона клиенти на T-Mobile в САЩ, припомнят наблюдателите на телеком пазара.

Коментар