Носима батерия се разтяга и захранва от потта

Гъвкавата батерия, захранвана от пот, генерира напрежение 4,2 волта и мощност 3,9 миливата
(снимка: Nanyang Technological University)

Гъвкавата носима електроника е удобна, но повечето такива устройства все още се захранват от твърди батерии, които редовно трябва да се презареждат или сменят. Експериментална нова батерия обаче е мека, гъвкава, разтеглива и добива електроенергията си от… потта.

Разработена от учени от Сингапурския технологичен университет Нанянг, батерията има размери 2х2 см и е отпечатана върху плосък текстил, който абсорбира потта, съобщи NewAtlas. Този текстил, от своя страна, може да бъде интегриран във вещи като презрамки или ленти за китки, които са свързани с носими устройства от рода на смарт часовници или биосензори.

Тъй като текстилният субстрат е силно абсорбиращ, той гарантира, че винаги има пот на разположение за батерията, дори ако скоростта на изпотяване на човека, който носи устройството, е непостоянна.

Самата батерия е изградена от хидрофилен (привличащ водата) полимер, известен като поли-уретан-акрилат, заедно с микроскопични люспи сребро. Изложени на хлоридните йони и киселинността на потта, тези люспи се слепват. Химическата реакция увеличава способността на люспите да провеждат електричество, плюс това води до протичане на електрически ток между тях.

В лабораторни тестове батерията е носена на китката на доброволец, докато „кара” неподвижно фиксиран велосипед в продължение на половин час. Това е позволило на устройството да генерира напрежение от 4,2 волта и изходна мощност от 3,9 миливата – достатъчно за захранване на температурен сензор, който непрекъснато предава данни към смартфон чрез Bluetooth.

Като допълнителен бонус устройството не съдържа токсични химикали или тежки метали, така че не допринася за проблема с вредните електронни отпадъци.

„Нашето устройство може да бъде по-издръжливо от настоящата технология, тъй като показахме, че издържа натоварването от ежедневните дейности на потребителя и многократното излагане на стрес или пот”, казва водещият учен проф. Лий Пуи Виж.

„Тънкият размер на нашата батерия също решава два проблема в носимите технологии: традиционните батерии са проблем за постигане на елегантна естетика, която е привлекателна за потребителите, докато по-тънките батерии намаляват способността на артикула да носи достатъчно заряд, за да издържи през целия ден”, подчертава ученият.

Коментари по темата: „Носима батерия се разтяга и захранва от потта”

добавете коментар...

  1. Симо

    Сингапур върви напред а с нашата Европа и България какво става?

Коментар