Роботче доставя инсулин на тялото без външни игли

Доставката на лекарства вътре в тялото без игла има своите предимства
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Италия са създали миниатюрен робот, който някой ден би могъл да позволи на пациентите с диабет да получават своите дози инсулин без никакви игли.

Роботчето PILLSID се състои от две отделни части. Един от компонентите е вътрешен дозатор за инсулин, който се имплантира хирургически в корема. Другият е магнитна капсула, заредена с хормона, описва иновацията Engadget.

Как работи? Потребителят поглъща едно от „хапчетата” и то преминава по храносмилателната система, докато стигне до точката, в която е имплантирано устройството – близо до тънките черва. Тук се намесва силата на магнитите. Чрез тях устройството завърта капсулата на място и я пробива с прибираща се игла. След това изпомпва заредения инсулин в резервоар.

Дозаторът се зарежда с енергия безжично, което значи, че след първоначалното имплантиране не са нужни повече интервенции, за да се поддържа работата на устройството. След като капсулата се изпразни, тя продължава пътуването си надолу по храносмилателната система, докато в крайна сметка бъде изхвърлена.

На пръв поглед описанието на системата може да звучи страшно, но в много отношения това е за предпочитане пред настоящите инструменти, които пациент с диабет може да използва, за да регулира нивата на кръвната си захар. Инсулиновите помпи, например, включват епруветка и игла, които трябва да се прилагат самостоятелно. Едно убождане не звучи страшно, но има хора, които трябва да си правят по няколко инжекции на ден.

„Може би е страшно да се мисли за подобна „докинг-станция” в тялото, но тя работи”, казва през IEEE Spectrum Ариана Менсиаси, един от съавторите на изследването. Подобна „докинг-станция” е много по-малко натрапчива. Освен това тя може да бъде полезна за прилагане на други животоспасяващи лекарства.

В тест, включващ три диабетни прасета, изследователският екип е установил, че системата може успешно да управлява нивата на инсулина в продължение на няколко часа. Засега тя има някои слабости, които трябва да бъдат отстранени, но екипът работи по решаването им.

Макар че вероятно ще мине известно време преди PILLSID да си проправи път към реалната употреба, устройствата, които се грижат за личните медицински нужди вътре в тялото, ще стават все по-често срещани.

Коментари по темата: „Роботче доставя инсулин на тялото без външни игли”

добавете коментар...

  1. Диабет тип 1.

    Преди да започнете да превеждат подобни статии, направете си труда и прочетете повече по темата диабет тип 1, инсулинови помпи и действие на инсулина.

    Изобщо нямате представа нито какво пишете, нито как изглежда една помпа, нито как се дозира инсулин.
    И ако е толкова лесно, защо просто не направят някое толкова миниатюрно устройство, което да работи извън тялото?! За един възрастен здрав човек, на ден са необходими около 50 – 90Е инсулин, в зависимост от начина на хранене и индивидуалните нужди.
    1 флакон инсулин е 300 Е, тоест това “зареждане с инсулин” как ще се случва?
    Ако инсулинът в по-концентриран, това води до риск от тежки хипогликемии, защото ще изпреварва покачването на кръвната захар, и остава въпросът с точното дозиране… Което може да бъде смъртоносно…

  2. Шабан

    Гааадно, може да стане маааазно.

Коментар