ИТ и модата се обединяват в носимите технологии

Intel, модната къща Opening Ceremony, веригата магазини Barneys New York и Съветът на модните дизайнери на Америка (CFDA) обявиха сътрудничество в областта на носимите (wearable) технологии.

Първоначално, Opening Ceremony и Intel ще разработят смарт гривна, която служителите на Barneys New York ще носят, докато са в магазините за луксозни стоки, стана ясно на CES 2014 в Лас Вегас.

„Чрез тези инициативи ще комбинираме технологиите на Intel с дизайнерските успехи на Opening Ceremony, утвърдения нюх на Barneys New York да открива бъдещите тенденции в желанията на потребителите и ангажираността на Съвета на дизайнерите на Америка да дава път на иновациите в модната индустрия”, коментира Айс Илденис, вицепрезидент на Intel.

Компаниите се обединяват около идеята да създадат продукти, които повишават качеството на живот на хората и едновременно с това са желани за носене, допълни Илденис.

„Още от ранните ни пътувания и манията ни за пазаруване в Азия бяхме запалени по откривателството”, каза от своя страна Каръл Лим, съсобственик на Opening Ceremony. „Ще пренесем нашата дизайнерска визия до носим аксесоар, който обединява иновациите на Intel с модата. Правим скок и сме нетърпеливи да видим къде ще ни отведе”, допълни Лим.

Изживяванията на хората с продуктите започват от първия поглед, от това къде и как са представени в магазините. Считан за Меката на взискателните хора, запалени по модата, подобният на музей подход на Barneys New York към търговията дава възможност за демонстрация на носимите технологии. Служителите на компанията ще носят смарт гривната, проектирана от Intel и с дизайн от Opening Ceremony.

„Ще бъдем една от първите луксозни вериги, които ще предлагат смарт аксесоар с красив дизайн от Opening Ceremony”, заяви Даниела Витале, оперативен директор на Barneys New York.

За да разшири конвергенцията на двете индустрии, Intel ще работи със CFDA за създаване на общност на технологични разработчици и дизайнери, които ще развиват и обменят идеи за носими технологии. Общността ще свърже повече от 400 водещи модни дизайнери с широка екосистема от разработчици на хардуер и софтуер.

„Наблюдаваме влиянието на технологиите върху модата и вярваме, че те ще станат част от ДНК-то на модната индустрия”, коментира сътрудничеството на двата отрасъла Стивън Колб, главен изпълнителен директор на CFDA.

Коментар