Първо по рода си дело за кражба на домейн

Първият съдебен процес срещу хакер, обвинен в кражба и препродажба на домейн име, започна в САЩ.

Обвинен е 25-годишният жител на град Юниън, Ню Джърси – Даниел Гонкалвес. През 2006 година той е пробил онлайн акаунта на един от притежателите на сайта P2P.com и по-късно е продал домейна в интернет аукцион, съобщи Асошиейтед Прес.

Марк Медсен, играч от баскетболния отбор Лос Анджелис Клипърс, е закупил предложения домейн, без въобще да подозира за кражбата на името.

Едва наскоро полицията е задържала хакера. На Гонкалвес е предявено обвинение в компютърен взлом и кражба на лична информация.

Ако бъде признат за виновен, кибер престъпникът може да получи 10 години затвор. В момента той е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 60 хиляди долара.

Властите са оценили домейна P2P.com на 200 хиляди долара, тъй като името съвпада с популярната технология за обмен на файлове.

Регистрацията на нов домейн струва средно 10 долара. Но хакерът е успял да изтъргува своята ценна придобивка P2P.com за 111 хиляди долара на явно заможния баскетболист.

Един от ощетените собственици на сайта P2P.com е заявил, че за връщане на откраднатото име са изразходвани две години и около 500 хиляди долара. Той обвинява регистратора Go Daddy Group за бавната реакция на сигнала за кражба.

От компанията регистратор пък твърдят, че собствениците на P2P.com са съобщили за кражбата чак след една година.

Започналият съдебен процес е изключително важен, тъй като засега липса ясно законодателна база за защита на притежателите на домейн имена. Углавното преследване по подобно обвинение е първо по рода си и ще служи като пример за действията на правозащитните органи.

Коментар