Apple пред забрана да продава iPhone в Китай

Патентен спор може да лиши Apple от продажби на iPhone в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Тъмни облаци надвисват за бизнеса на Apple в Китай. Преди 8 години Xiaoi Robot даде ИТ гиганта на съд за нарушаване на нейни патентни права в гласовия помощник Siri. Компанията е собственост на Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology Co., която наскоро подаде иск във Върховния народен съд на Китай, настоявайки Apple да ѝ плати повече от 1,5 милиарда долара за патентни нарушения.

Софтуерът Siri е създаден през 2007 г. и първоначално се използва в услугите за текстов чат. През 2010 г. Siri беше придобит от Apple за 200 милиона долара и впоследствие, благодарение на сътрудничеството с Nuance, се превърна в личен асистент.

В продължение на няколко години от 2011 г. насам Apple последователно добавя гласовия асистент Siri към своите продукти и го превърна в една от основните функции на iPhone. Но през 2004 г. Shanghai Zhizhen е подала заявка за получаване на китайски патент ZL200410053749.9 за Little i Robot, която е одобрена през 2009 г., припомня хонконгският източник Xfastest. Според ищеца, Apple нарушава този патент.

Shanghai Zhizhen изисква от Върховния народен съд на КНР да наложи забрана за производство, внос и продажба на смартфони iPhone, които нарушават патент ZL200410053749.9. Върховният народен съд е уважил молбата за забрана, докато изслушването по делото продължава.

Ако в крайна сметка Shanghai Zhizhen спечели делото, тогава на Apple може да бъде наложена пълна забрана за продажби на флагманския ѝ продукт iPhone в Китай, който е изключително важен пазар за компанията от Купертино.

Коментар