AMD намекна за разработка на Arm процесори

Все повече играчи от ИТ индустрията се насочват към Arm-базираните решения
(снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда, че в ИТ индустрията предстои нов преходен период – към Arm архитектура. Финансовият директор на AMD заяви, че компанията е готова да създаде чипове на база Arm, отчасти защото клиентите го искат.

„Имаме много добри отношения с ARM. И разбираме, че нашите клиенти искат да работят с нас по този конкретен продукт, за да предложат решения. Готови сме да продължим напред и да направим това, въпреки че вярваме, че x86 е доминиращата сила в тази област”, заяви Девиндер Кумар, цитиран от Tom’s Hardware.

Все още няма подробности за намеренията на AMD, но след това, което Apple направи със своята SoC M1, е малко вероятно други големи играчи на пазара да гледат тенденцията отстрани.

И в момента AMD използва архитектурата Arm, но не в производителните решения. Такъв например е процесорът AMD Secure Processor. Преди него компанията също имаше планове за подобни продукти. През 2014 г. AMD обяви ядрото K12 на база Arm, но проектът в крайна сметка беше прекратен.

Все пак сървърни процесори Opteron A1100, базирани на архитектурата Arm, се появиха на пазара през 2016 г., макар и със закъснение.

Коментари по темата: „AMD намекна за разработка на Arm процесори”

добавете коментар...

  1. ..

    До предния коментар – МС вече пуснаха preview на windows за ARM

    Линукс също има ARM поддръжка и работи много добре.

    Самите AMD имаха проект за процесор, който изпълнява едновременно x86/64 и ARM инструкции, още преди 4-5 години, но тогава все още изоставаха сериозно от Intel, та го поизоставиха.

    Иначе, аз от 2 месеца работя (програмирам) на MacBook Air с M1 и съм супер доволен от компа.

  2. А дано....скоро

    Хайде пускайтe линия процове на ARM и се надявайте микромеките да ви пуснат ОС за тях…. .M1 скоро ще ви отхапе дял ,там дето много боли – лаптопите. За сърварите да не говорим.
    Стратегически по-добре да се орентират към отворената RISK архитектура докато е време – инак китайците ще дръпнат за 3,4 години в нея и нямат заобикаляне. x-86 e пътник – не го ли разбрахте? Или искате да потънете с Intel докато заедно доите последните печалби от вехтия силикон?

Коментар