Проучват киберсигурността в сектора на МСП

Броят и сложността на кибератаките и киберпрестъпността се увеличават в цяла Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавната агенция „Електронно управление” и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (МСП) призоваха бизнеса и работодателските организации у нас да се включат в проучване на тема „Киберсигурност в сектора на МСП”.

Двете публични организации инициират проучването по повод предстоящия през октомври Европейски месец на киберсигурността. Онлайн анкетата е достъпна за попълване в периода от 16 септември до 8 октомври.

Отговорите на въпросите ще послужат за създаване на цялостна картина на състоянието на нивото на киберсигурност и киберзащита от страна на бизнеса, като до момента подобен анализ не е правен у нас, коментираха от ДАЕУ.

Инициативата цели да покаже доколко и как малкият и среден бизнес в България се справя с кибератаки, какво е нивото на киберзащита след настъпването на Ковид пандемията и работата от вкъщи, към кого се обръщат работодателите и как се справят с предизвикателствата, свързани с киберсигурността, както и техните отговорности за опазване на базите данни, с които работят.

През октомври ще бъде представен и подробен анализ на данните, които ще послужат на ДАЕУ и ИАНМСП за предприемане на различни инициативи, насочени към подобряване на нивото на кибер-осведоменост и киберзащита в българските предприятия.

Броят и сложността на кибератаките и киберпрестъпността се увеличават в цяла Европа и тази тенденция ще продължи да се засилва в бъдеще, посочиха от ДАЕУ. Ето защо двете институции призовават компаниите в страната да бъдат активни и да се включат в изследването.

Коментар